Connect with us

Zanimljivo

Sobna vrata  – jedan od važnih detalja u adaptaciji stare kuće

Published

on

namestaj-soba

Ako ste od onih  koji imaju viziju i znaju šta žele, onda je za Vas  sve  u životu moguće. Verovatno se  lako upuštate u avanture, ovde ne mislimo na avanturistička putovanja,  već uredjenja, sredjivanja i adaptiranja Vašeg životnog prostora. Cena nekretnina u poslednje vreme je značajno skočila i dovela do toga da se sve veći broj ljudi opredeljuje za kupovinu stare kuće koju onda adaptiraju prema svojim mogućnostima, željama i potrebama.  Stara i oronula kuća lako se pretvara u moderan i promišljen prostor za život ukoliko postoji volja i prava ideja za renoviranje.

Adaptacija spoljašnjeg izgleda stare kuće

Od mnogo stvari zavisi kako će Vaša kuća izgledati nakon renoviranja. Najbolje je da  počnete sa  spiskom pitanja čiji će odgovori biti jasne smernice u kreiranju plana renoviranja. Pitanja treba da budu grupisana oko dva ključna rešenja koja se tiču spoljašnjeg izgleda i fasade i unutrašnjeg uredjenja i dizajna enterijera. Sredjivanje fasade je najvažniji korak u procesu adaptacije stare kuće. Mnogi žele da zadrže stari dizajn kuće, naročito izgled fasade koja je imala neku specifičnu dekoraciju. U tom slučaju konsultujte arhitekte kako bi došli do pravih odgovora šta je optimalno rešenje. Restauriranje fasade ukoliko je bila specifična i imala neku neobičnu dekoraciju zna da bude komplikovan i skup proces, iz tog razloga za neke i neizvodljiv. Kako bi stigli do željenog izgleda kuće mora da poštujete logiku i tehniku fasaderskih radova. Logika kaže da je najbolje vreme za ove radove jesen, da je proleće prihvatljivi period za renoviranje, a leto jednako nepovoljno koliko i zima. Nekada se fasada samo farbala, danas se pre farbanja postavlja izolacija koja treba da učini stambeni prostor topliji tokom zime i hladniji tokom letnjih meseci. Najzahvalniji materijali za izradu fasade su stiropor i kamena vuna. Da bi postupak lepljenja bio što efikasniji važno je da se obavlja u optimalnim temperaturnim uslovima kakvi su jesenji dani. Jesen je pogodna i za farbanje fasade, tada se boja ne suši prebrzo kao na jakim letnjim temperaturama, kada zbog prebrzog sušenja mogu da se pojave krugovi, da se gubi kolorit pa i da puca fasada.

Zamena stolarije uključujući i unutrašnja sobna vrata

Jedan od prvih koraka u adaptaciji stare kuće je zamena stolarije. Na dotrajalim starim kućama stolarija je uglavnom od drveta na kome je zub vremena ostavio pukotine i šupljine. Kroz pukotine i šupljine na prozorima, ulaznim ali i sobnim vratima odlazi veliki deo toplote iz kuće. Kako bi taj problem rešili na staroj kući, pre svih drugih radova, naročito fasaderskih, treba da zamenite stolariju, kako spoljašnju tako i unutrašnju. Kada je reč o spoljašnjoj stolariji u Srbiji se postavljaju PVC ili aluminijumski prozori i ulazna vrata. Aluminijumska stolarija je kvalitetnija, ali je PVC stolarija povoljnija. Treba da birate proizvodjače stolarije koji imaju dugogodišnje iskustvo na tržištu, oni nude optimalni period garancije na svoju stolariju i to je najbolji znak kvaliteta. Lako su dostupni na tržištu i nude mogućnost da naručite u onlline prodavnici. Spoljašnja stolarija štiti kuću od spoljašnjih nepogoda i toplotni je izolator. Uz spoljašnju stolariju unutrašnja sobna vrata su važan faktor u toplotnoj regulaciji unutar kuće. Njihovoj ugradnji i nabavci treba posvetiti posebnu pažnju,

Izbor sobnih vrata uklapa se uz stil enterijera

Izbor odgovarajućih sobnih vrata je vrlo važan kako se ne bi narušio izgled enterijera. Od dobrog izbora vrata zavisi da li će uredjeni dom imati svoje prednosti ili nedostatke. Osnovna funkcija sobnih vrata je pregradjivanje prostorija tako da se ne uruši jedinstvenost enterijera. Sobna vrata značajno utiču na celokupnu atmosferu u kući i o tome treba da se razmišlja prilikom adaptacije. Kako bi se podstakao osećaj udobnosti koji izaziva prijatna osećanja u enterijeru treba da vlada sklad, a to podrazumeva da svaki detalj bude uklopljen svojim oblikom i bojom u ostatak enterijera. Ukoliko odaberete sobna vrata odgovarajućeg oblika i skladnih boja značajno doprinosite estetici vašeg doma, u suprotnom, pogrešan izbor može ozbiljno da naruži i najlepše enterijere. Postoje neki standardi uredjenja savremenog prostora u koji treba da se uklope i sobna vrata. Danas su na tržištu furnirana sobna vrata kvalitetne završne obrade prepoznata kao prikladno rešenje za sve vrste stilova u uredjenju prostora.

Uredjenje unutrašnjosti

Neki od kuće sačuvaju samo zidove, pa kuća unutra preživi potpunu transformaciju. U uredjenju unutrašnjosti se polazi od zidova. Gletovanje zidova je proces koji u starim kućama neizostavno prethodi krečenju. Klasičnim krečenjem zidova u potpunosti menjate prostor i unosite svežinu u dom. Uz boju zidova uklapate pločice u kuhinji i kupatilu, podove u svim prostorijama, sobna vrata i na kraju nameštaj. Efekti u prostorijama postižu se tapetama koje se lepe uglavnom na čeonom zidu ili nekih drugih materijala poput pločica ili ukrasnog kamena koji se postavljaju samo na jednom zidu ili u jednom uglu prostorije. Kad sve to završite ostaje samo da unesete nameštaj i da uživate u oazi uredjenog doma.

 

Continue Reading

Copyright © 2023 Naša Srbija.