Connect with us

Zdravlje

Novi pristupi u ultrazvuku dojke: poboljšana dijagnoza raka dojke

Published

on

ultrazvuk

Rak dojke je jedan od najčešćih oblika raka kod žena, a rano otkrivanje raka dojke je ključno za njegovo lečenje i izlečenje. Ultrazvuk dojke je jedna od dijagnostičkih procedura koja se koristi u ranom otkrivanju raka dojke, ali dosadašnje metode nisu uvek bile dovoljno pouzdane u otkrivanju manjih tumora. Međutim, novi pristupi ultrazvuku dojke omogućili su poboljšanu dijagnozu raka dojke.

Jedan od novijih pristupa ultrazvuku dojke je tomosinteza, koja se često naziva 3D mamografija. Tomosinteza omogućava stvaranje trodimenzionalnih slika dojke, što povećava preciznost dijagnoze raka dojke. Ova tehnologija omogućava odvajanje slojeva tkiva dojke, što omogućava jasniju i precizniju dijagnozu.

Još jedan novi pristup u ultrazvuku dojke je elastografija, koja se koristi za procenu čvrstoće tkiva dojke. Tumor raka dojke obično ima veću snagu od normalnog tkiva dojke, pa elastografija omogućava tačniju dijagnozu tumora.

Pored toga, postoji i kontrastni ultrazvuk dojke koji se koristi za bolju vizualizaciju malih tumora u dojci. Ova procedura uključuje ubrizgavanje kontrastnog sredstva u venu, a zatim praćenje promena u području sumnjive lezije.

Inovacija 3D ultrazvukom

Još jedna novija tehnologija u ultrazvuku dojke je 3D ultrazvuk, koji omogućava kreiranje trodimenzionalnih slika dojke u realnom vremenu. Ova tehnologija omogućava bolju vizualizaciju tumora i drugih abnormalnosti u dojci.

Pored poboljšane dijagnostike, novi pristupi u ultrazvuku dojke omogućavaju i manje invazivne procedure za biopsiju sumnjivih lezija dojke. To znači da se biopsija može obaviti kroz iglu koja se ubacuje u dojku pod ultrazvučnim navođenjem, čime se smanjuje rizik od komplikacija i skraćuje vreme oporavka.

Uz sve ove nove pristupe i tehnologije, ultrazvuk dojke postaje sve važnija dijagnostička procedura u ranom otkrivanju raka dojke. Redovni pregledi dojki i dijagnostičke procedure kao što je ultrazvuk dojke mogu str

Ultrazvuk dojke kao neinvazivna alternativa mamografiji

Ultrazvuk dojke je dijagnostička metoda koja se koristi za ispitivanje i procenu promena u tkivu dojke. Ova tehnika postaje sve popularnija kao alternativa mamografiji, koja je do sada bila standardna metoda za pregled dojki.

Ultrazvuk dojke je neinvazivna metoda koja koristi zvučne talase za stvaranje slike unutar dojke. Ova procedura ne koristi jonizujuće zračenje, što ga čini sigurnijom alternativom mamografiji. Pored toga, ultrazvuk dojke se može koristiti i kod mlađih žena i trudnica, kojima se mamografija ne preporučuje.

Prednost ultrazvuka dojke je što daje jasniju sliku unutar tkiva dojke, posebno kod žena sa gušćem tkivom dojke, što može otežati mamografsku dijagnozu. Takođe, ultrazvuk dojke može otkriti manje promene na dojci koje se mogu propustiti mamografijom.

Ultrazvuk dojki se obično koristi kao dopuna mamografiji, posebno u slučajevima kada postoji sumnja na prisustvo tumora ili drugih promena na dojci. Međutim, u nekim slučajevima, ultrazvuk dojke može biti dovoljan sam za dijagnozu promena na dojci.

Pored toga, ultrazvuk dojke može da se koristi za praćenje žena koje su na terapiji od raka dojke, jer omogućava procenu rezultata terapije i otkrivanje mogućih novih promena na dojci.

Ultrazvuk dojke je brza, jednostavna i neinvazivna procedura koja se obično izvodi u ordinaciji ili bolnici. Nema potrebe za posebnom pripremom, ali se preporučuje izbegavanje upotrebe krema, losiona ili dezodoransa pre pregleda, jer mogu da ometaju kvalitet slike.

Iako se ultrazvuk dojke koristi kao alternativa mamografiji, nekim ženama će možda biti potrebne obe procedure da bi stekle potpunu sliku stanja svojih dojki. Zbog toga je važno redovno obavljati pregled dojki i poštovati preporuke lekara o dijagnostičkim procedurama.

Continue Reading

Copyright © 2023 Naša Srbija.