Connect with us

Zdravlje

Način života i faktori koji utiču na bolove u donjem delu leđa

Published

on

muskarac-bol-u-donjem-delu-ledja

Bol u donjem delu leđa je široko rasprostranjeno zdravstveno stanje koje pogađa milione ljudi širom sveta. Iako postoje brojni potencijalni uzroci koji izazivaju bol u donjem delu leđa, ima puno faktora koji na to utiču, život pod stresom, gojaznost i svakodnevne navike mogu igrati značajnu ulogu u razvoju i pogoršanju bolova u donjem delu leđa.

U ovom članku ćemo istražiti kako različiti faktori u načinu života doprinose bolovima u donjem delu leđa i razgovaraćemo o strategijama za rešavanje i ublažavanje njihovog uticaja na celokupno zdravlje kičme.

Uticaj koji stres izaziva na bol u donjem delu leđa

Stres je čest faktor mnogih zdravstvenih problema, a bol u donjem delu leđa nije izuzetak. Kada doživimo stres, naša telo reaguje tako što oslobađa hormon stresa kao što su kortizol i adrenalin, koji mogu izazvati napetost mišića i upale u celom telu, uključujući i mišiće u donjem delu leđa.

Ova napetost i upala mogu dovesti do bola, ukočenosti i smanjenog obima pokreta u donjem delu leđa.

Štaviše, stres takođe može doprineti lošem držanju i samoj mehanici tela, jer možemo nesvesno pogrbiti ramena ili napeti mišiće kada se osećamo da smo pod stresom. Ovo može dodatno opteretiti mišiće i ligamente u donjem delu leđa, pogoršavajući postojeći bol ili doprinoseći razvoju novih i jačih bolova.

 3 tehnike za smanjenje bola u donjem delu leđa koje izazva stres

  1. Vežbe tehnike opuštanja

Uključivanje tehnike opuštanja kao što su vežbe dubokog disanja, progresivna relaksacija mišića ili meditacija može pomoći da se smanji nivo stresa i ublaži napetost mišića u donjem delu leđa.

  1. Redovna fizička aktivnost

Vežbanje je prirodni lek za ublažavanje stresa, jer pomaže u oslobađanju endorfina, koji je prirodni lek protiv bolova, a isto tako i podiže raspoloženje. Uključivanje redovne fizičke aktivnosti u vašu svakodnevnu rutinu može pomoći u smanjenju stresa i bolova u donjem delu leđa.

  1. Redovan odlazak na spavanje

Adekvatan san je od suštinskog značaja za opšte zdravlje celog organizma, a loš kvalitet sna ili nedovoljno sna može doprineti povećanju nivoa stresa. Davanje prioriteta spavanju i uspostavljanje doslednog rasporeda spavanja može pomoći u smanjenju stresa i bolova u donjem delu leđa.

Uticaj koji ima preterana gojaznost kada je bol u donjem delu leđa u pitanju

Višak telesne težine može dodatno opteretiti kičmu, povećavajući rizik od bolova u donjem delu leđa.

Pored toga, gojaznost može dovesti do sedentarnog načina života, ili ti preteranog sedenja, što može dodatno pogoršati bol u donjem delu leđa izazivajući slabost i ukočenost mišića u donjem delu leđa i okolnim područjima na kičmi.

Strategija koja pomaže u rešavanju bola u donjem delu leđa povezanog sa gojaznošću

  • Usvojite zdravu ishranu

Uravnotežena ishrana koja naglašava konzumiranje hrane bogate hranljivim materijama može pomoći kada je gubitak težine u pitanju, takođe pomaže u smanjenju upale u telu, što može ublažiti bol u donjem delu leđa.

  • Uključite redovnu fizičku aktivnost

Uključivanje redovne fizičke aktivnosti u vašu svakodnevnu rutinu može dosta pomoći u gubitku telesne težine, jačanju mišića koji podržavaju kičmu i poboljšanju opšteg zdravlja kičme.

  • Potražite profesionalne smernice

Vaš lekar ili nutricionisata može vam pružiti individualne smernice za razvoj plana mršavljenja koji je siguran i efikasan za vaše jedinstvene potrebe.

Veza između preteranog sedenja i bola u donjem delu leđa

Sedeći način života može doprineti bolovima u donjem delu leđa na nekoliko načina. Dugotrajno sedenje može povećati pritisak na intervertebralne diskove, što dovodi do degeneracije diska i bolova u donjem delu leđa.

Pored toga, sedentarne navike mogu dovesti do slabosti mišića i neravnoteže, jer mišići koji podržavaju kičmu mogu postati slabi i nedovoljno iskorišćeni, dok drugi mišići postaju zategnuti i preterano napeti.

Takođe, sedeći način života udvostručuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i gojaznosti i povećava rizik od raka debelog creva, visokog krvnog pritiska, osteoporoze, poremećaja lipida, depresije i anksioznosti.

Rešenja za smanjenje bolova u donjem delu leđa

Uključite kretanje u svoju dnevnu rutinu, potražite prilike da prekinete duge periode sedenja tako što ćete ustajati, protezati se ili hodati nekoliko minuta.

Dajte prioritet redovnoj fizičkoj aktivnosti, koja uključuje kombinaciju kardiovaskularnih vežbi, treninga snage i vežbi fleksibilnosti kako biste unapredili opšte zdravlje kičme i smanjili bol u donjem delu leđa.

Fokusirajte se na odgovarajuću ergonomiju, uverite se da je vaš radni prostor podešen tako da podržava pravilno držanje i mehaniku tela, uključujući stolicu za podršku leđa, odgovarajuću visinu stola i pravilno pozicioniranje monitora vašeg računara i laptopa.

Zaključak

Faktori načina života kao što su stres, gojaznost i sedeći način života, mogu značajno doprineti bolovima u donjem delu leđa. Prepoznavanjem ovih faktora, pojedinci mogu preduzeti proaktivne korake da poboljšaju zdravlje kičme, smanje bol u donjem delu leđa i poboljšaju ukupan kvalitet svog života.

Copyright © 2023 Naša Srbija.