Connect with us

Zanimljivo

Kako efikasno očistiti otvoren kancelarijski prostor tzv. open space

Published

on

brisanje-kancelarijskog-stola

U postpandemijskoj eri, održavanje čistog i higijenskog kancelarijskog prostora je ključno za dobrobit i produktivnost zaposlenih. Čisto radno okruženje pomaže u smanjenju širenja bakterija, minimizira rizik od bolesti i stvara prijatnu atmosferu za rad osoblja.

Ovaj vodič će vas provesti kroz proces efikasnog čišćenja kancelarijskog prostora, sa fokusom na higijenu i dezinfekciju.

Tip kancelarijskog prostora

Za potrebe ovog vodiča, fokusiraćemo se na čišćenje otvorenog kancelarijskog prostora. Ova vrsta kancelarijskog prostora predstavlja jedinstvene izazove zbog zajedničke prirode okruženja i potencijala za veću koncentraciju klica i bakterija.

Osnovni pribor i oprema za čišćenje

Sledi lista osnovnih sredstava za čišćenje i opreme za održavanje čistog poslovnog prostora:

 • Usisivač (po mogućnosti sa HEPA filterom)
 • Krpe od mikrovlakana
 • Dezinfekcione maramice ili sprej
 • Sredstvo za čišćenje stakla
 • Višenamensko sredstvo za čišćenje (dostupne su ekološke opcije)
 • Metla i metla
 • Mop i kanta
 • Kese za smeće (uključujući kese za reciklažu i kompost)
 • Rukavice od lateksa ili nitrila
 • Maske za lice (ako je potrebno, za zaštitu tokom čišćenja)

Uputstva za čišćenje korak po korak

Čišćenje našeg životnog i radnog prostora je neophodan deo održavanja zdravog i udobnog okruženja. Iako se to ponekad može činiti zastrašujućim zadatkom, postoje brojni saveti i trikovi koji mogu pomoći da se pojednostavi i poboljša proces čišćenja.

Predstaljamo vam korisne strategijame za efikasno čišćenje, koje vam omogućavaju da se efikasnije nosite sa svojim kućnim poslovima i uz manje napora postignete besprekoran, dobro održavan prostor. Hajde da zaronimo u ove vredne savete i trikove koji vam mogu pomoći da transformišete svoju rutinu čišćenja i postignete izvanredne rezultate.

 • Napravite raspored čišćenja: Uspostavite redovnu rutinu čišćenja kako biste osigurali da se sve oblasti vašeg doma ili kancelarije dosledno održavaju. Ovo će pomoći u sprečavanju nakupljanja prljavštine i prljavštine, čineći zadatke čišćenja lakšim i manje dugotrajnim.
 • Koristite prave alate: Investirajte u visokokvalitetne alate i potrepštine za čišćenje, kao što su krpe od mikrovlakana, usisivač sa HEPA filterom i dobar mop. Ovi alati će učiniti vaše zadatke čišćenja efikasnijim i efikasnijim.
 • Čistite od plafona do poda: Kada čistite sobu, počnite odozgo i idite dole. Ovo osigurava da prašina i ostaci sa viših površina ne padnu na sveže očišćene niže površine.
 • Fokusirajte se na područja sa visokim stepenom dodira: Obratite posebnu pažnju na površine koje su osetljive na dodir, kao što su kvake na vratima, prekidači za svetla i radne ploče, jer ove oblasti imaju najviše bakterija. Redovna dezinfekcija ovih površina može pomoći u smanjenju širenja klica i minimiziranju rizika od bolesti.
 • Uklanjanje nereda: Održavanje vašeg prostora organizovanog i bez nereda će učiniti vaše zadatke čišćenja mnogo lakšim. Pre nego što počnete da čistite, odvojite nekoliko minuta da odložite sve predmete koji nisu na svom mestu.
 • Koristite prirodna rešenja za čišćenje: Kad god je to moguće, odlučite se za ekološki prihvatljiva i prirodna rešenja za čišćenje. Soda bikarbona, sirće i limunov sok mogu se koristiti kao efikasne i netoksične alternative tradicionalnim proizvodima za čišćenje.
 • Čistite svakodnevno: Umesto da puštate da se nered gomila, pokušajte da čistite dok idete tokom dana. Ovo će pomoći da se spreči nakupljanje prljavštine i prljavštine, čineći vaše celokupno čišćenje manje zastrašujućim.
 • Uspostavite sistem: Razvijte sistem za rešavanje zadataka čišćenja po efikasnom i logičnom redosledu. Na primer, čistite jednu po jednu sobu, počevši prvo od najizazovnijih ili najprljavijih područja.
 • Ne zaboravite na detalje: obratite pažnju na male detalje kao što su postolje, prozori i plafonski ventilatori. Ove oblasti mogu vremenom da akumuliraju prašinu i prljavštinu i trebalo bi da budu uključene u vašu redovnu rutinu čišćenja.
 • Pravite pauze i nagradite sebe: čišćenje može biti fizički i psihički iscrpljujuće. Obavezno pravite redovne pauze i nagradite se kada završite svoje zadatke. Ovo će vam pomoći da ostanete motivisani i osigurate da su vaši napori za čišćenje dugoročno održivi.

Proces efikasnog čišćenja kancelarijskog prostora je suštinski aspekt promovisanja zdravog, bezbednog i produktivnog radnog okruženja. Prateći gore navedene smernice korak po korak i primenjujući najbolje prakse, možete osigurati da vaša kancelarija ostane čista, higijenska i prijatna za sve zaposlene.

Zapamtite da dobro održavana kancelarija ne samo da pomaže u smanjenju širenja klica i minimizira rizik od bolesti, već doprinosi i zadovoljstvu zaposlenih i opštem moralu na radnom mestu. Odvojite vreme da uložite u pravilnu rutinu čišćenja i požnjeti ćete prednosti srećnijeg, zdravijeg i efikasnijeg radnog prostora.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2023 Naša Srbija.