Connect with us

Saveti

Kako izabrati odgovarajuće prozore za svoj dom

Published

on

beba-sedi-pored-prozora

PVC prozori su tip prozora koji se pravi od polivinilhlorida (PVC). PVC je plastika koja se obično koristi u građevinskim materijalima i vodovodnim cevima. Može se oblikovati u mnogo različitih oblika i veličina, što ga čini idealnim materijalom za izradu prozora.

PVC prozori su dostupni u mnogo različitih stilova, uključujući dvostruke prozore, prozore sa prozorima i prozore sa slikama. Takođe su dostupni sa različitim opcijama zastakljivanja kao što su izolovane staklene jedinice (IGU), nisko-emisiono staklo ili zatamnjeni film koji se nanosi direktno na unutrašnju površinu samog staklenog okna.

Vrste PVC prozora

PVC prozori su dostupni u različitim stilovima i konfiguracijama.

Najčešći tipovi PVC prozora uključuju:

  • Klizni – Ovi klizni prozori se kreću horizontalno po šinama, omogućavajući im da se otvore potpuno ili delimično. Obično se koriste za patio vrata, ali se takođe mogu instalirati kao fiksne (ne-otvarajuće) staklene ploče u drugim delovima vašeg doma.
  • Krilni – Krilni prozor se otvara prema spolja od svog okvira sa šarkama sa obe strane jedinice koje mu omogućavaju da se preklopi napolje kao vrata; ovo ih čini lakim za rukovanje i iznutra i izvan vašeg doma. Odlični su za ventilaciju jer propuštaju mnogo svežeg vazduha bez da propuštaju bube!
  • Tenda – Tenda je slična krilu samo što se otvara vertikalno umesto horizontalno; idealni su za veće prostore kao što su tremovi ili sunčane sobe jer pružaju puno prirodnog svetla bez žrtvovanja privatnosti zahvaljujući svojoj maloj veličini u poređenju sa drugim stilovima kao što su prozori za slike koji imaju tendenciju da budu preveliki osim ako ne živite negde gde je veoma sunčano tokom cele godine (kao Florida).

Prednosti PVC prozora

PVC prozori su izdržljivi, laki su za održavanje i energetski su efikasni. Oni takođe pružaju estetski ugodan izgled koji može poboljšati izgled vašeg doma ili preduzeća. PVC prozori su isplativi jer traju duže od ostalih vrsta prozorskih materijala i zahtevaju manje održavanja od proizvoda od drveta ili metala.

PVC prozorski stilovi

Stilovi PVC prozora mogu se kategorisati u pet glavnih grupa:

Boje i završne obrade PVC prozora

PVC prozori dolaze u različitim bojama i završnim obradama. Najpopularnija boja PVC prozora je bela, što vam omogućava da uskladite spoljašnju šemu boje vašeg doma. Ostale opcije uključuju završnu obradu drveta, krem, hrasta i mahagonija. Takođe možete birati između sivih ili crnih PVC prozora ako želite nešto modernijeg izgleda.

Izbor pravog PVC prozora

Izbor pravog PVC prozora je važna odluka. Postoji mnogo faktora koje treba uzeti u obzir, kao što su veličina, stil, boja i dodaci. Takođe treba da razmislite o svom budžetu kada birate koju vrstu PVC prozora da kupite.

  • Veličina: Vaš novi PVC prozor treba da bude dovoljno velik da obezbedi adekvatnu ventilaciju u vašem domu, a da ne zauzima previše prostora na spoljašnjosti vaše kuće.
  • Stil: Stil PVC prozora zavisiće od toga kakav izgled želite sa šemom spoljašnjeg dizajna vašeg doma – bilo da je tradicionalan ili moderan – kao i od toga gde će biti postavljen na strukturu (na primer: iznad zemlje nivo).
  • Boja: Većina ljudi preferira PVC prozore bele boje jer se neprimetno uklapaju u bilo koji arhitektonski stil; međutim, postoje i druge opcije ako vam bela ne odgovara!

Kako instalirati PVC prozore

Da biste instalirali PVC prozore, trebaće vam:

  • Merna traka i olovka
  • Nivo (opciono)
  • Bušite svrdlom od 3/16 inča ili većim
  • Testera (kružna testera ili ubodna testera) i list po izboru (sečivo za drvo ili metal)

Održavanje PVC prozora

Održavanje PVC prozora je prilično jednostavan proces. Spoljašnje površine možete očistiti sapunom i vodom, ili možete koristiti blagi deterdžent ako želite. Važno je da nikada ne koristite jake hemikalije na PVC prozorima, jer će ih vremenom oštetiti.

Za spoljašnjost vaših PVC prozorskih okvira, takođe je važno da ih pregledate da li ima znakova oštećenja ili habanja. Ako ima bilo kakvih pukotina ili strugotina na samom okviru, treba ih odmah popraviti kako vlaga ne bi ušla unutra i izazvala dalje probleme na putu!

Ako su potrebne bilo kakve popravke (a najverovatnije hoće), onda zamena samo jednog dela vašeg prozorskog sistema možda neće biti dovoljna; umesto toga razmislite o zameni sve četiri strane odjednom kako bi se sve ponovo savršeno poklopilo!

Zaključak

PVC prozori su odličan izbor za one koji žele da poboljšaju izgled svog doma, ali nemaju mnogo novca za trošenje. Dostupni su u različitim stilovima i bojama, što znači da možete pronaći nešto što savršeno odgovara vašem ukusu.

PVC prozori se takođe lako postavljaju i održavaju. Lagani su u poređenju sa drugim materijalima, tako da im neće biti potrebni nikakvi specijalni alati ili oprema kada dođe vreme za ugradnju – samo će neki osnovni ručni alati poput čekića i odvijača dobro obaviti posao!

I pošto PVC ne propada tokom vremena kao drvo (što znači da nema potrebe za redovnim održavanjem), nema potrebe za vama ili bilo kim drugim u vašem timu ko će možda pomoći u ovom projektu u nekom trenutku na putu!

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2023 Naša Srbija.