Connect with us

Saveti

Koje su najbolje kosačice za travu?

Published

on

trava-kosacica

Slobodno se može reći da su kosačice za travu zapravo nezamenljiv alat za sve ljude koji imaju kuću i okućnicu, odnosno za one koji se bave održavanjem travnatih površina.

U principu je potpuno svejedno da li se radi o dvorištu manje površine ili je u pitanju možda veća zelena površina, prosto zato što kosačice za travu ne mogu da budu zamenjene ničim, jer na najbolji mogući način pomažu ljudima da zelene površine održavaju urednima.

No, bez obzira koja je površina u pitanju, odnosno kakve je veličine ili oblika, nema sumnje da kosačice za travu treba da budu pažljivo odabrane, kako bi maksimalno pomogle ljudima da održavaju konkretnu zelenu površinu.

Kosačice za travu – vrste i karakteristike

Kao i svaki drugi proizvod, tako i kosačice za travu na tržištu mogu da se nađu sa različitim karakteristikama, ali i za različite namene. Pod tim na prvom mestu mislimo na takozvane malčirajuće kosačice za travu, koje su specifične u tom smislu što pomažu ljudima koji žele da travnjak malčiraju, odnosno da već posečenu travu sitno iseckaju, a kako bi ti ostaci bili korišćeni kao prirodno đubrivo. U tom smislu su ove kosačice za travu su izuzetno značajne, ne samo zato što mogu poboljšati izgled i stanje travnate površine, nego i u velikoj meri smanjiti potrebu za đubrenjem.

Što se tiče ostalih modela, osnovni su ručne, zatim električne kosačice za travu i benzinske, a sve je više onih ljudi koji se odlučuju za samohodne kosačice za travu, prosto zato što je njihovo korišćenje mnogo jednostavnije. Uz to, postoje i takozvane traktorske kosačice za travu, koje se obično koriste kada je potrebno kositi veće travnate površine, a koje imaju i sedište za vozača, kao i veću radnu širinu.

Najjednostavnije su ručne kosačice za travu, koje se, kao što im i sam naziv kaže, pokreću uz pomoć ljudske snage i to tako što osoba koja ih koristi jednostavno gura alat napred i nazad po konkretnoj površini. U principu, ovi modeli su ekološki prihvatljivi, prilično tiho rade i u većini slučajeva ne zahtevaju nikakvo naročito ulaganje, kao ni održavanje. Svakako se preporučuju za travnjake manje površine, odnosno za neke delove travnjaka koji nisu baš tako lako dostupni.

Postoje i električne kosačice, koje rade uz pomoć električne energije, a najčešće se na tržištu mogu naći električne kosačice za travu sa kablom i one koje rade uz pomoć baterija. Isto tako ne zahtevaju naročito održavanje, prilično su tihe kada rade i jednostavno se koriste.

Uz pomoć motora na unutrašnje sagorevanje rade benzinske kosačice za travu, koje važe za vrlo jednostavne za korišćenje, koje važe za vrlo fleksibilne, jer se lako mogu prilagoditi različitim terenima. Ovakve kosačice su izuzetno snažne, a najčešće se koriste baš zbog toga na terenima većih površina i kod kojih postoje nagibi. Jedna od osnovnih mana ovakvih modela jeste glasnoća prilikom rada, s tim da je potrebno naglasiti da benzinske kosačice za travu zahtevaju prilično često održavanje. Uz to, sama činjenica da ih pokreće motor sa unutrašnjim sagorevanjem na benzin dovodi do toga da nisu baš ekološki prihvatljive u velikoj meri.

Ručne kosačice za travu

U većini slučajeva se ovakve kosačice preporučuju za travnjake manje površine, a naročito za one na kojima su prisutni teško dostupni delovi. Ručne kosačice za travu karakteriše precizno košenje na onim lokacijama, do kojih ne mogu da dopru na primer električne kosačice, kao što su neki uži prolazi ili ivičnjaci, recimo.

Karakteriše ih tih rad, kao i odsustvo potrebe za redovnim održavanjem, pa su u tom smislu ručne kosačice za travu okarakterisane kao nezahtevne, a uz to su i ekološki prihvatljive. Ne treba zaboraviti ni to da ove kosačice rade uz pomoć ljudske snage, pa u tom smislu mogu pomoći ljudima da budu fizički aktivni.

Da li su bolje električne ili benzinske kosačice za travu?

Odgovor na ovo pitanje je vrlo jednostavan, prosto zato što su u nekim slučajevima bolje električne kosačice za travu, a u nekima benzinske.

Ne treba zaboraviti da li su električne idealne za travnjake koji imaju manju površinu, odnosno kod kojih je primetna blaga kosina eventualno, dok se električne kosačice za travu u principu imaju dovoljno snage da mogu potrebe prosečnog korisnika u velikoj meri da zadovolje. Karakteriše ih tihi rad, ekološka prihvatljivost i lako održavanje, a dobro je poznato i to da su električne kosačice za travu mnogo bezbednije za korišćenje od benzinskih.

Kada su u pitanju benzinske kosačice za travu, one takođe mogu biti izuzetno dobar izbor za travnjake koji imaju nagib ili koji se nalaze na neravnom terenu, to jest na kojima postoje različite prepreke, kao što je na primer grmlje ili drveće.

Treba imati na umu i to da benzinske kosačice za travu ne mogu da se smatraju ekološki prihvatljivim, ali i da se često koriste u profesionalne svrhe, odnosno kada je potrebno održavanje sportskih terena, zatim javnih parkova ili drugih zelenih površina koje su namenjene komercijalnoj upotrebi.

Continue Reading

Copyright © 2023 Naša Srbija.