Connect with us

Saveti

Šta da uradite kada vam automobil stane tokom vožnje?

Published

on

auto-put

Kada vam automobil stane tokom vožnje, važno je zadržati smirenost i preduzeti odgovarajuće korake kako biste osigurali bezbednost sebe i drugih učesnika u saobraćaju. Evo nekoliko saveta šta treba da uradite ako dođete u situaciju da vam auto stane na putu.

Pozovite šlep službu

Kada vam se automobil zaustavi tokom vožnje, prvo što treba da se uradi jeste da se pozove šlep služba Beograd je grad u kojem možete pronaći mnoge od njih, koje mogu doći i na udaljeniju lokaciju. Pronađite putem interneta službu koja se nalazi u blizini vaše lokacije i čija cena vam odgovara. Mnoge države van Srbije imaju specijalne brojeve za hitne slučajeve na putevima, kao što je broj za pomoć na putu.

Kada zovete šlep službu, budite spremni da pružite sledeće informacije:

  • Lokacija gde se nalazite – ovo je ključno kako bi šlep vozilo moglo da vas pronađe brže i efikasnije.
  • Opis problema sa vašim vozilom – pokušajte opisati kvar što je detaljnije moguće kako bi šlep služba mogla da se pripremi za eventualne posebne potrebe ili izazove.
  • Vrsta vozila koje treba šlepovati – različite vrste vozila zahtevaju različite tehnike šlepovanja, pa je važno obavestiti službu o tome.

Nakon što ste pozvali šlep službu, najbolje je ostati u blizini vašeg vozila sve dok ne stigne pomoć. Ovo će vam omogućiti da lako komunicirate sa vozačem šlep vozila i pružite dodatne informacije ili uputstva ako je potrebno.

Uvek imajte na umu da je bezbednost na prvom mestu, stoga nemojte pokušavati da šlepujete vozilo sami ili da se izlažete nepotrebnom riziku. Pozivanje profesionalne šlep službe osiguraće brzo i bezbedno uklanjanje vašeg vozila sa puta i transport do servisa na popravku.

Osigurajte vozilo

Kada se suočite sa situacijom kada vaš automobil stane tokom vožnje, ključno je osigurati vozilo na pravilan način kako biste smanjili rizik od nezgoda i olakšali identifikaciju problema drugim vozačima na putu.

Kada zaustavite vozilo na sigurnom mestu, aktivirajte sve sigurnosne svetlosne signale. Ovo uključuje upotrebu sva četiri migavaca, što će upozoriti vozače iza vas i smanjiti rizik od sudara. Sigurnosni svetlosni signali takođe signaliziraju drugim vozačima da postoji problem sa vašim vozilom i da bi trebalo da budu oprezni.

Pored toga, ako imate trougao za signalizaciju kvara, postavite ga na odgovarajuću udaljenost iza vašeg vozila. Preporučuje se postavljanje trougla na udaljenosti od oko 50 do 100 metara iza vašeg vozila, u zavisnosti od brzine saobraćaja i vidljivosti. Ovo će dodatno upozoriti vozače koji se približavaju na prisustvo kvara i omogućiti im da preduzmu odgovarajuće mere opreza.

Kada postavljate trougao, pobrinite se da ga postavite na ravnu i stabilnu površinu, daleko od ivice kolovoza. Ako je potrebno, možete koristiti reflektujući prsluk kako biste povećali svoju vidljivost dok postavljate trougao.

Važno je napomenuti da postavljanje trougla i aktiviranje sigurnosnih svetlosnih signala ne samo da štiti vas i vaše vozilo, već i doprinosi opštoj bezbednosti saobraćaja. Pravilno signaliziranje kvara omogućava drugim vozačima da prilagode svoje ponašanje i reaguju na pravilan način, što smanjuje rizik od dodatnih nezgoda ili incidenata na putu.

Osiguravanje vozila na pravilan način pruža dodatnu zaštitu u hitnim situacijama i doprinosi bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

put-automobil

Proverite vaše vozilo

Kada se suočite sa situacijom kada vaš automobil iznenada stane tokom vožnje, treba preduzeti nekoliko koraka kako biste utvrdili moguće uzroke problema i doneli pravilnu odluku o sledećim koracima.

Proverite nivo goriva u rezervoaru. Iako ovo može zvučati kao očigledan korak, nedostatak goriva često može biti uzrok zaustavljanja vozila. Provera nivoa goriva može vam pružiti osnovnu informaciju o tome da li je potrebno dopuniti rezervoar kako biste ponovo pokrenuli vozilo.

Zatim, obratite pažnju na električne sisteme vozila. Ako primetite da su električni sistemi prestali da funkcionišu, to može ukazivati na probleme sa akumulatorom, alternatorom ili drugim električnim komponentama. Provera osnovnih funkcija kao što su svetla, brisači stakla i radio može vam pomoći da utvrdite da li postoji problem sa električnim sistemima vozila.

Proverite gume vozila. Izbušena guma ili drugi problemi sa gumama mogu dovesti do gubitka kontrole nad vozilom i mogu biti uzrok zaustavljanja vozila. Ako primetite da je guma probušena ili oštećena na neki drugi način, ne pokušavajte da vozite vozilo dalje, već pokušajte da zamenite gumu ili pozovite šlep službu kako bi vam pomogli sa promenom gume ili transportom vozila do servisa.

Konačno, ako je moguće, proverite motor kako biste utvrdili da li postoji očigledan problem koji zahteva pažnju profesionalnog mehaničara. Pregledajte auspuh da biste videli da li izlazi dim, obratite pažnju na indikatore pregrevanja motora ili obratite pažnju na neuobičajene zvuke koji mogu ukazivati na probleme sa motorom.

Preduzimanje ovih koraka može vam pomoći da brže identifikujete uzrok problema i donesete pravu odluku o sledećim koracima, bilo da je to poziv šlep službi ili kontaktiranje mehaničara za dodatnu pomoć.

Obratite pažnju na sve ove savete i sve faktore, i ako se nekada nađete u ovoj situaciji, budite smireni i prisebni, jer jedino ćete tako uspeti da bez problema rešite problem.

Continue Reading

Copyright © 2023 Naša Srbija.