Connect with us

Saveti

Održavanje automobila – šta bi trebalo redovno proveravati na vozilu?

Published

on

auto-covek-hauba

Održavanje automobila nije samo obaveza već i nužnost ako želite da vaš automobil bude pouzdan, siguran i da zadrži svoju vrednost. Bez obzira na model i godište automobila, postoje osnovne stvari koje svaki vozač treba redovno da proverava kako bi se izbegli veći kvarovi i skupi popravci. U ovom tekstu ćemo proći kroz nekoliko ključnih aspekata održavanja koje svaki vlasnik vozila treba redovno da kontroliše.

Kontrola svetlosne signalizacije

Svetlosna signalizacija na vašem vozilu igra vitalnu ulogu u komunikaciji sa ostalim učesnicima u saobraćaju. Regularno proveravanje da li sva svetla na vozilu funkcionišu ispravno je osnovni, ali često zanemaren deo održavanja. To uključuje prednja svetla, zadnja svetla, svetla za maglu, pokazivače pravca, kočiona svetla i svetla registarske tablice.

Zamena sijalica nije komplikovana i često je to nešto što većina vozača može samostalno uraditi. Važno je koristiti sijalice koje odgovaraju specifikacijama proizvođača, kako biste izbegli eventualne probleme sa električnim sistemom vozila. Takođe, birajte kvalitetne i pouzdane sijalice kako biste osigurali njihovu dugotrajnost. H7 sijalice za auto su odličan izbor zbog svoje izuzetne snage, dugotrajnosti i energetske efikasnosti.

Redovna provera i održavanje svetala osigurava da ćete uvek biti vidljivi, posebno noću ili u lošim vremenskim uslovima, što može značajno doprineti vašoj sigurnosti i sigurnosti ostalih učesnika u saobraćaju.

Svetla nisu samo pitanje zakonskih obaveza; ona su ključan element sigurnosti koji omogućava ostalim vozačima da tačno vide vaše namere. Neispravna svetla mogu dovesti do nesporazuma ili čak nesreća, jer drugi vozači mogu pogrešno proceniti vaše pokrete ili prisustvo na putu. Osim toga, redovna provera ovih komponenti može vas spasiti potencijalnih kazni za saobraćajne prekršaje.

Provera i zamena motornog ulja i filtera ulja

Motorno ulje je izvor života svakog motora. Ono omogućava glatko funkcionisanje pokretnih delova motora, štiti od korozije i prekomernog habanja, i pomaže u održavanju čistoće motora od nakupljenih nečistoća. Redovna provera i zamena ulja i uljnog filtera su neophodni za očuvanje zdravlja motora i mogu značajno uticati na njegovu dugovečnost.

U idealnom slučaju, motorno ulje bi trebalo proveravati jednom mesečno, a zamena bi trebalo da se obavi prema preporuci proizvođača, što je obično svakih 10.000 do 15.000 kilometara, zavisno od modela automobila i tipa ulja. Pri proveri nivoa ulja važno je da se automobil nalazi na ravnoj površini. Izvlačenjem merne letve možete proveriti nivo ulja kao i njegovu boju i teksturu. Ako je ulje crno i gusto, vreme je za zamenu.

Takođe, ukoliko primetite metalne tragove ili druge čestice u ulju, to može ukazivati na ozbiljne probleme u motoru. Zamena uljnog filtera je takođe ključna jer stari filteri mogu postati začepljeni i time onemogućiti pravilan protok ulja kroz motor, što dodatno povećava rizik od oštećenja motora. Uvek koristite kvalitetne filtere i ulja koja odgovaraju specifikacijama vašeg vozila, što može pomoći u očuvanju garancije, ali pre svega zdravlja motora.

Stanje kočionog sistema

Kočioni sistem je ključan za sigurnost vozila. Provera kočnica treba da uključi vizuelni pregled diskova i pločica, proveru nivoa kočione tečnosti i funkcionalnost kočionog sistema. Pločice kočnica treba menjati kada se istroše do minimalne dozvoljene debljine, što može varirati u zavisnosti od modela automobila.

Redovna provera kočione tečnosti je takođe važna jer tečnost vremenom gubi svoje hidraulične karakteristike. Ukoliko primetite da je tečnost ispod minimuma ili da ima znake kontaminacije, potrebno je dopuniti ili zameniti tečnost. Neispravan kočioni sistem može dramatično povećati dužinu zaustavnog puta, što u kritičnim situacijama može biti razlika između bezbednog zaustavljanja i udesa.

Vizuelni pregled diskova će vam pokazati da li postoje znaci habanja kao što su pukotine ili neravnine. Ako diskovi nisu ravni ili imaju duboke brazde, može doći do vibracija prilikom kočenja i smanjenja efikasnosti kočenja. Vreme zamene diskova zavisi od njihovog stanja i materijala od kojih su napravljeni, ali je generalno preporučljivo da se diskovi pregledaju svaki put kada se menjaju kočione pločice.

cvreni-auto-popravka

Kontrola nivoa rashladne tečnosti i stanja sistema za hlađenje

Rashladna tečnost, poznata i kao antifriz, ključna je za održavanje optimalne temperature motora. Ona pomaže u sprečavanju pregrevanja motora u toplim uslovima i štiti motor od zaleđivanja u hladnim uslovima. Provera nivoa rashladne tečnosti trebalo bi da se vrši redovno, po mogućstvu na mesečnom nivou.

Nivo rashladne tečnosti se proverava na hladnom motoru, obično na ekspanzionom sudu, gde možete lako videti minimum i maksimum oznake. Ako je nivo tečnosti ispod minimuma, potrebno je dopuniti sistem odgovarajućom tečnošću. Takođe, važno je proveriti stanje creva i spojeva sistema za hlađenje. Bilo kakve pukotine ili curenje mogu dovesti do ozbiljnih problema, uključujući pregrevanje motora.

Osim provere nivoa, važno je i oceniti stanje same rashladne tečnosti. Ako tečnost ima neobičnu boju ili su prisutni strani elementi, to može ukazivati na koroziju unutar sistema ili na to da je tečnost izgubila svoja antikorozivna svojstva. U tom slučaju, potrebna je potpuna zamena tečnosti i temeljno ispiranje sistema.

Provera pneumatika i pritisak u gumama

Pneumatici su jedini kontakt vašeg automobila sa putem. Pravilno održavanje pneumatika ključno je za sigurnost, performanse i efikasnost goriva. Pritisak u pneumaticima treba proveravati redovno, idealno na svakih nekoliko nedelja, i to uvek pre dužih putovanja. Neadekvatan pritisak u pneumaticima može dovesti do nejednakog trošenja, povećane potrošnje goriva i smanjene sigurnosti.

Provera dubine šara na pneumaticima takođe je važna. Zakonski minimum za dubinu šara u većini zemalja je 1,6 mm, ali preporučuje se da razmislite o zameni pneumatika kada šara dosegne 3 mm. Nejednako trošenje pneumatika može biti indikator problema sa oslanjanjem ili upravljanjem, što može zahtevati dalje ispitivanje.

Kada proveravate pneumatike, obratite pažnju i na vidljiva oštećenja kao što su ispucali gumeni, rezovi ili udubljenja. Oštećenja mogu biti rezultat prelaska preko oštrih predmeta ili vožnje s nedovoljnim pritiskom, što može dovesti do iznenadnog pucanja gume i potencijalno opasnih situacija na putu.

Redovno održavanje automobila je ključno ne samo za bezbednost i pouzdanost, već i za očuvanje njegove vrednosti. To ne samo da smanjuje rizik od skupih popravki, već i doprinosi sigurnijem i prijatnijem iskustvu vožnje. Ne zanemarujte “sitnice” jer one često igraju najvažniju ulogu u dugovečnosti i efikasnosti vašeg vozila.

Za još korisnih tekstova pratite naš sajt!

Continue Reading

Copyright © 2023 Naša Srbija.