Connect with us

Saveti

Aparat za merenje pritiska vam može spasiti život!

Published

on

muskarac-zena-pregled

Kardiovaskularni problemi su najčešći uzročnik smrtnosti u Srbiji i jedan od vodećih u svetu. Bolesti srca nazivaju i „tihi ubica“ jer se simptomi ne primećuju sve dok stanje ne ostavi trajnu štetu. U tome vam može pomoći redovno kontrolisanje zdravstvenog stanja lako i jednostavno, uz pomoć kućnog aparata za pritisak.

Aparat je kompaktan, lak za korišćenje i cenovno dostupan svima, a brzim i preciznim merenjem se dolazi do tačnih rezultata koji će lekarima pomoći da imaju jasan prikaz da li postoji poremećaj hipertenzije ili je sve sasvim u redu.

Ne rizikujte, kontrolišite svoje zdravlje i uočite promene na vreme.

Najprecizniji aparati za pritisak

Živini aparati za pritisak su najstariji oblik merača pritiska i najčešće ih koriste lekari u zdravstvenim ustanovama.

Ekološki nisu opravdani pa su danas najčešće isključeni iz slobodne prodaje i češće se biraju modeli koji ne koriste živin stub kao skalu za merenje.

Aneroidni aparat su zamenili živu i umesto nje imaju skalu sa meračem koji se prati. Preciznost aparata za pritisak je velika, ali zavisi od stručnosti osobe koja ga meri.

Merač se sastoji iz dva nezavisna dela, od stetoskopa i manžetne koja se naduvava i povezana je sa meračem. Ona se postavlja iznad lakta i naduvava i stvara pritisak, a pri postepenom otpuštanju stetoskopom se sluša puls na pregibu ruke i prati njegova pojava i nestanak. To je gornji i donji nivo krvnog pritiska.

Važno je da pažljivo slušate kretanje pulsa i da se precizira koji nivo hipertenzije je u pitanju. Ne koriste baterije niti im je potreban priključak za struju, a i cenovno su pristupačniji iako i najskuplji merač pritiska ne košta više od par hiljada dinara.

Aparat za pritisak najnovije generacije je digitalni, ima manžetnu, automatsko naduvavanje i automatsko detektovanje oba nivoa što olakšava kontrolisanje i pojednostavljuje merenje svaki put.

Osim modela koji se postavlja na nadlakticu, često se kupuju i merači koji se stavljaju ispod zgloba šake i takođe precizno pokazuju nivo pritiska. Za svoj rad koriste baterije ili adapter za struju ili oba pa je važno proveriti koji paket se kupuje.

Savremeni merači imaju i brojne napredne opcije

Digitalni aparat za pritisak ne prati samo trenutni nivo krvnog pritiska, već osigurava napredno praćenje celokupnog zdravstvenog stanja.

Velika memorija za čak 100 merenja će osigurati laku proveru i tačnost prikazanih vrednosti. Lekar propisuje lekove za hipertenziju samo ako u određenom vremenskom intervalu je detektovan njegov poremećaj. U tom smislu memorijska opcija jako dobro dođe i olakšava praćenje zdravstvenog stanja.

Broj otkucaja takođe varira, ali ako nabavite aparat koji detektuje nepravilan srčani ritam imaćete rano upozorenje na potencijalne probleme i svom lekaru ćete skrenuti pažnju na promene koje je uređaj detektovao.

Kako se tačno meri krvni pritisak?

Da bi aparat za merenje pritiska dao tačne vrednosti puno stvari čine razliku.

Pritisak se meri ujutru, pola sata nakon ustajanja ili u toku dana, tokom odmora.

Manžetna se namesti prema uputstvu, u visini srca, zategnutu, ali sa dovoljno mesta za predstojeće naduvavanje.

Tokom merenja se ne priča, noge se drže opružene, a ruke naslonjene o ravnu površinu. Tako će se dobiti najtačnije vrednosti.

Kada na jednoj ruci merite pritisak potrebna je pauza pre sledećeg remena ako se rezultat ponavlja, a najpravilnije je meriti na levoj, pa na desnoj ruci pa ponovo na levoj i onda napraviti prosek od izvedenih vrednosti.

Savremeni merači pritiska mogu da naprave prosek od zadnja tri merenja što vam još više olakšava praćenje zdravstvenog stanja.

Kome treba merač pritiska?

Danas sve mlađe osobe imaju problem sa bolestima srca i krvnog pritiska. Zbog toga je aparat dobro imati i povremeno kontrolisati svoje zdravlje, a naročito ako osećate simptome kao što su vrtoglavica, zujanje u ušima, uporna glavobolja ili pritisak u glavi.

Starije osobe od 50 godina svakako treba da kontrolišu zdravstveno stanje redovno jer imaju veće šanse za poremećaj nivoa pritiska.

Merenje će biti neophodno i osobama koje piju terapiju za srčane probleme jer i one mogu da imaju poremećaj koji se neće primetiti sve dok ne nastane trajna šteta.

Povećan ili snižen pritisak se često ne oseća ako je poremećaj blag, ali vremenom nastaje trajna šteta i srce nepovratno slabi. Te promene se itekako osete, ali se ove ne mogu u potpunosti izlečiti dok lečenje nepravilnog nivoa može da spreči trajne posledice i tako sačuva rad srca.

Aparat za merenje pritiska je jednostavan uređaj, lako se postavlja i za par sekundi meri stanje pritiska. Uređaj radi dugo godina i isplati se kroz pravovremeno kontrolisanje zdravstvenog stanja.

Nabavite svoj merač pritiska u apotekama koje prodaju kvalitetne brendove, daju povoljne cene i period garancije. Samo tako ćete imati najbolju kupovinu i najbolji uređaj za praćenje zdravstvenog stanja.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2023 Naša Srbija.