Connect with us

Saveti

Šta je bitno kada se bira lepak za keramičke pločice?

Published

on

lepak za keramičke pločice

Izašli ste iz faze sivih radova, sve dogovorili sa izvođačima, majstorima i vreme je da započnu neki radovi koji će vam konačno prostor učiniti malo privlačnijim, da zaliči na ono šta ste zamislili? Jedan od tih delova rada predstavlja i postavljanje pločica, bilo da se radi o kupatilu, kuhinji ili nekom spoljašnjem delu dvorišta. Međutim, u ovom delu procesa rradova veoma je važno da obratite pažnju na jednu stvar, a to je lepak za keramičke pločice.

Kakve god pločice odabrali, kojeg god kvaliteta i cene, pa i one nasjkuplje, ukoliko je lepak za pločice lošiji ili loše odabran, ubrzo ćete se susresti sa jednom  jako neprijatnom situacijom, padanje pločica u neočekivanom momentu. Da se to ne bi dogodilo, lepak za pločice se bira polako i da bude sasvim odgovarajući svemu što se radi.

Šta je najvažnije kod odabira lepka za pločice?

Lepak za keramičke pločice bira se u odnosu na nekoliko različitih faktora. Najpre se bira u odnosu na podlogu gde se pločice lepe, da li je podloga nova ili stara, kao i od kojeg materijala je napravljena. Jer ne može apsolutno svaki lepak na bilo koji materijal i podlogu. Nakon toga se vodi računa o lokaciji gde se pločice lepe, da li je to spoljašnji prostor ili unutrašnji, da li se radi o podu ili zidu. Različite lokacije zahtevaju i drugačiji lepak za keramičke pločice. Na kraju, vodi se računa i o samim pločicama, tj. materijalu od kojeg su napravljene, da li je to keramika, gras, granit, mermer, krinker, budući da svaki od materijala zahteva i nešto drugačiji lepak.

Vodite računa o tome da već na samim  pločicama, na njihovim deklaracijama, brend ističe koji je lepak za keramičke pločice najbolje upotrebiti, te se upravljajte dosta i time. Maxima uvek daje tačne predloge i savete kada je upotreba njihovih materijala u pitanju.

Podloge za lepljenje pločica

Majstori dele podloge na koje se pločice lepe na jednostavne i složene. Cigla, cementirane površine, beton, predstavljaju jednostavne podloge i nije ih lako deformisati. Međutim, podloge poput stakla, drveta, plastike, metala, starih pločica zahtevaju i da se koristi neki fleksibilni lepak za keramičke pločice, pa eto dovoljnog razloga zašto se usklađuju podloga i lepak u potpunosti.

Zašto je važno opterećenje pločica?

Kada govorimo o vrsti opterećenja na pločice onda govorimo o tome gde će se one postavljati, da li spolja, unutra, na zid ili pod, kao i u prostoru kakve namene. Neće se isto dešavati sa pločicama na podu kupatila i podu balkona ili terase, jer će ove druge biti pod ozbiljnim uticajem sunca, vazduha, vlage. S druge strane, ne podnose isti teret pločice na kojima stoji veš mašina u odnosu na pločice u nekom magacinu gde prolazi viljuškar ili neka druga, velika mašina. Zato se za pločice koje podnose veći teret, fizički ili od strane drugih spoljašnjih faktora, opet bira fleksibilniji lepak za pločice, kako bi bile izdržljivije, kako se ne bi lomile i padale/pomerale.

Vrste keramičkih pločica

Na posletku, vrste pločica će uticati u ogromnoj meri na to koji se lepak za pločice koristi, ali to je već lakši zadatak, upravo zbog deklaracije koja već tačno upućuje na upotrebu određenog lepka.

Continue Reading

Copyright © 2023 Naša Srbija.