Connect with us

Saveti

Korisni saveti za osvetljenje različitih prostorija

Published

on

rasveta

Rasveta predstavlja veoma moćan detalj u svakom prostoru. Ne služi isključivao osvetljenju prostora, već može da učini mnogo više kada govorimo o estetici, ambijentu, osećaju koji imate dok u jednom prostoru boravite, bilo da u njemu odmarate ili nešto radite. Dovoljno je samo da se setite kako je boraviti u prostoru gde postoji jedan izvor osvetljenja sa starim, žičanim sijalicama i kako je to u prostoru gde postoji dobro osmišljena rasveta i sve će vam biti sasvim jasno.

Svi ovi razlozi govore o tome koliko je bitno unapred planiranje postavljanja rasvete, baš kao što je to slučaj sa svim komadima nameštaja. Na sajtu Mobiliart prodavnice možete pronaći pregršt saveta i otkriti kako to sve rasveta može da se postavi, kako da se bira, a mi vam donosimo neke od veoma korisnih saveta koji će značiti apsolutno svima.

Rasveta za dnevni boravak

Prostorija namenjena da se koristi kao dnevni boravak predstavlja mesto gde se provodi najviše vremena sa porodicom, prijateljima, gostima i uopšte najviše vremena tokom dana kada ste u svom domu. Zato je važno da vaša rasveta omogući dovoljnu vidljivost, ali ne napadnu i da stvori ambijent prijatnog prostora u kojem se odmara i uživa.

U ovakvom prostoru se uvek kreće od plafona i centralnog osvetljenja u vidu neke zanimljive LED plafonjere ili, najbolje, lustera koji se uklapa u estetiku enterijera. Međutim, ovde se ne staje, jer luster predstavlja osvetljenje koje pruža vidljivost. I za to uvek birajte neko toplije bleo osvetljenje, a nikada hladno belo. Dodajte svemu podne lampe, usmereno osvetljenje koje će staviti akcenat na određene delove prostora, kao što je neki ćošak, polica, slika na zidu… Kada se na ovaj način uklopi, rasveta pruža trodimenzionalnost prostoru i potpuno prijatan ambijent u kojem će svi želeti da budu.

Rasveta za kuhinju

Jedina prostorija svakog doma u kojoj je osvetljenje mnogo važnije od ambijenta, estetike, jeste kuhinja. Zato se u kuhinju obezbeđuje više izvora jake svetlosti, najbolje hladno belog svetla, koje omogućava nesmetan rad i vrlo lepu vidljivost u svakom uglu. Zato se u kuhinji ne zaustavljajte na plafonskom osvetljenju, već ga obezbedite i ispod visećih elemenata, tako da je vidljiva celokupna radna površina, deo oko šporeta, a ako posedujete kuhinjsko ostrvo, to se lako može rešiti dodavanjem visećih lustera.

Ukoliko se u sklopu kuhinje nalazi i trpezarija, rasveta će vam omogućiti da dobijete prijatniju atmosferu za samim stolom. Postavljanje jednog do tri lustera koji su dosta spušteni, uz toplije osvetljenje, učiniće da tokom svakog obroka imate potreban ambijent za odmor i prijatnost tokom obedovanja.

Osvetljenje prostorija bez sunčeve svetlosti

Prostori koji su okrenuti ka severnoj strani, gde sunca nema skoro nikada, najizazovniji su u procesu uređenja enterijera. Glavna greška koja se javlja u takvim prostorijama jeste da se ostaje na plafonskom osvetljenju, koje nije dovoljno, a i daje hladnoću celokupnom prostoru. Nakon centralnog osvetljenja, za dnevne boravke birajte dugačke lampe koje će biti u ćoškovima, kao i osvetljenje centralnog zida po unapred napravljenim udubljenjima. Za spavaće sobe će biti dovoljne diskretne podne lampe, kao i dodatne stone lampe na noćnim stočićima, pa će se tako stvoriti toplija i ugodnija atmosfera.

Continue Reading

Copyright © 2023 Naša Srbija.