Connect with us

Lifestyle

Kako se pripremiti za venčanje i koji su to najlepši trenuci sa Srpskog venčanja

Pripremite se za nezaboravan dan venčanja uz Našu Srbiju! Otkrijte tajne priprema za srpsko venčanje i uplovite u najlepše trenutke bogate srpske kulture.

Published

on

mlada-mladozenja-ruke

Zamislite sebe okruženim jedinstvenom srpskom kulturom, prepunim boja, pesme i tradicije. Kako se bliži dan venčanja, osećaji uzbuđenja i nestrpljenja postaju sve prisutniji. Kako bi se pripremili za ovaj poseban trenutak, Naša Srbija vas vodi na nezaboravno putovanje kroz tradiciju srpskih venčanja. U ovom članku, otkrićete tajne priprema za venčanje i zaroniti dublje u najlepše trenutke sa srpskog venčanja. Pripremite se da se oduševite bogatstvom srpske kulture i da uživate u svakom trenutku vašeg venčanja.

Kako se pripremiti za venčanje

Odabir datuma i vremena venčanja

Kada je u pitanju organizacija venčanja, jedan od prvih koraka je odabir datuma i vremena. Važno je da odaberete datum koji vam odgovara i koji ima poseban značaj za vas i vašeg partnera. Možete se odlučiti za datum koji ima sentimentalnu vrednost ili za datum koji je praktičan za vas i vaše goste. Takođe, trebate uzeti u obzir i vremenske uslove, jer to može uticati na vaše planove za venčanje.

Rezervacija mesta za venčanje

Nakon što ste odabrali datum, sledeći korak je rezervacija mesta za venčanje. Ovo može biti hotel, restoran, sala za venčanja ili neka druga lokacija koja vam se dopada i odgovara vašim potrebama. Važno je da rezervišete mesto na vreme, kako biste bili sigurni da će biti dostupno za vaš datum. Takođe, budite sigurni da se dogovorite oko cena, broja gostiju i drugih detalja sa vlasnikom ili menadžerom.

Organizacija venčanja sa porodicom

Organizacija venčanja može biti izazovna, ali je mnogo lakše kada imate podršku porodice. Uključite roditelje i ostale članove porodice u planiranje venčanja i pitajte ih za savete i mišljenja. Oni mogu biti od pomoći pri biranju mesta, biranju hrane i pića, dekoraciji i drugim detaljima. Takođe, možete se dogovoriti oko podeljenih obaveza, kako biste olakšali organizaciju i smanjili stres.

Izbor venčanice i odela

Izbor venčanice i odela je jedan od najuzbudljivijih delova priprema za venčanje. Ovaj izbor treba dobro razmisliti i izabrati odeću koja vam najbolje odgovara i u kojoj se osećate lepo. Možete posetiti različite salone venčanica i butike sa odela kako biste pronašli savršene komade. Potražite pomoć stiliste ili prodavca da vas vodi kroz proces i pruži vam savete o stilu, boji i materijalima.

Biranje kuma i kume

Biranje kuma i kume je važan deo venčanja. Oni će biti vaša desna ruka tokom celog procesa planiranja i na samom venčanju. Odaberite ljude koji su vam bliski i koji će biti tu da vam pruže podršku i pomažu u svemu. Kuma i kumu možete pitati za mišljenje pri izboru venčanice, dekoracije, muzike i drugih detalja. Takođe, oni će imati ulogu u ceremoniji venčanja i možda će biti zaduženi za organizaciju zabave i igara.

Priprema venčanih pozivnica

Venčane pozivnice su važan deo venčanja, jer predstavljaju prvi kontakt sa vašim gostima i daju im informacije o datumu, vremenu i mestu venčanja. Možete se odlučiti za klasične papirne pozivnice ili za moderne elektronske pozivnice. Bez obzira na vrstu pozivnice koju odaberete, važno je da budu lepo dizajnirane i da sadrže sve potrebne informacije koje će gosti trebati. Razmislite o temi venčanja i stilu pozivnica, kako biste kreirali jedinstven i personalizovan dizajn.

Izbor muzike za venčanje

Muzika je važan deo svakog venčanja, jer stvara atmosferu i zabavu za vas i vaše goste. Možete se odlučiti za živu muziku, bend ili orkestar koji će svirati tokom ceremonije i večere. Takođe, možete razmisliti o DJ-u koji će vam puštati omiljene pesme tokom celog dana. Važno je da odaberete muziku koja odražava vaš stil i ukus, ali takođe uzima u obzir preference i želje gostiju.

Organizacija fotografisanja

Fotografije su uspomene koje će vam trajati zauvek, zato je važno organizovati dobar tim fotografa za vaše venčanje. Razgovarajte sa nekoliko fotografa, pregledajte njihov portfolio i pitajte ih za detalje o paketima i cenama. Takođe, možete napraviti plan fotografisanja, kako biste bili sigurni da se uhvati svaki važan trenutak tokom dana. Uključite fotografa u planiranje venčanja i dogovorite se o specifičnim fotografijama koje želite da imate.

Rezervacija prevoza

Rezervacija prevoza je bitan korak u organizaciji venčanja, posebno ako je mesto venčanja udaljeno od mesta gde će se pripremati mlada i mladoženja. Možete rezervisati limuzinu, oldtajmer ili neko drugo vozilo koje će vas odvesti do mesta venčanja. Takođe, možete rezervisati prevoz za svoje goste, kako bi se svi udobno prevezli do mesta venčanja i nazad. Budite sigurni da rezervišete prevoz na vreme i da imate sve potrebne informacije o tačnom vremenu i mestu prevoza.

Koordinacija sa frizerom i šminkerom

Frizura i šminka su važni elementi svake mlade na dan venčanja. Koordinacija sa frizerom i šminkerom je ključna kako bi bili sigurni da ćete izgledati besprekorno na vašem posebnom danu. Obavezno napravite probu nekoliko nedelja pre venčanja, kako biste se dogovorili o željenom izgledu i prilagodili ga vašoj frizuri i stilu. Takođe, važno je da se dogovorite o tačnom vremenu dolaska frizera i šminkera, kako biste bili sigurni da ćete biti spremni za ceremoniju.

Naljepši trenuci sa srpskog venčanja

Dolazak mlade kod mladoženje

Jedan od najlepših trenutaka na srpskom venčanju je dolazak mlade kod mladoženje. To je emotivan trenutak kada se mladenci prvi put vide tog dana i kada počinje ceremonija venčanja. Obično se ova scena odvija kod kuće mladoženje, gde će on dočekati mladu i zajedno će se uputiti do mesta venčanja. Ovaj trenutak je ispunjen uzbuđenjem, srećom i ljubavlju, i često su prisutni i članovi porodice i prijatelji koji pružaju podršku mladencima.

Venčanje u crkvi

Venčanje u crkvi je važan deo srpske tradicije. To je trenutak kada se mladenci zaklinju pred Bogom i pred svojom porodicom i prijateljima. Ovaj obred je svečan i emotivan, uz prisustvo sveštenika i muzike. Mladenci izgovaraju zavete jedno drugome i razmenjuju burme, dok gosti pevaju pesme i mole se za njihovu sreću. Ovaj trenutak je posebno važan za sve koji su prisutni i često izaziva suze radosnice i emocije.

Venčanje u matičnom uredu

Pored crkvenog venčanja, venčanje u matičnoj opštini je takođe važan deo srpske tradicije. Ovo je pravno važeći deo ceremonije, gde će se vaš brak zvanično registrovati. Ovaj trenutak je obično mirniji i manje svečan, jer je fokus na zakonodavnim aspektima braka. Ipak, ovo je važan deo procesa venčanja i obezbeđuje pravnu sigurnost vašeg braka.

Tradicionalni običaji na srpskom venčanju

Srpska venčanja su poznata po svojim tradicionalnim običajima, koji čine deo bogate srpske kulture. Jedan od poznatih običaja je kupovina mlade. Takođe, postoji običaj bacanja novčića u bunar, kako bi se mladencima poželela sreća i zdravlje. Ovi običaji su lep način da se proslavi srpska tradicija i da se uvedu gosti u svojevrsni igru i zabavu.

Ples mladenaca

Ples mladenaca je romantičan trenutak na srpskom venčanju. Ovo je trenutak kada mladenci plešu prvi ples kao supružnici, dok ih gosti posmatraju i aplaudiraju. Izbor pesme za prvi ples je važan, jer će ona odražavati ljubav i emotivnu vezu između mladenaca. Ovaj trenutak je poseban za mladence, jer im omogućava da uživaju u trenutku zajedno i da proslave svoju ljubav.

Sečenje venčane torte

Sečenje venčane torte je tradicionalan deo svakog venčanja. Ovo je trenutak kada mladenci zajedno seku tortu i jedno drugome daju prvi zalogaj. Obično je prisutna i muzika i gosti se okupljaju oko stola sa tortom kako bi posmatrali ovaj trenutak. Ovaj deo venčanja je simboličan i predstavlja zajednički početak bračnog života.

Bacanje bidermajera

Bacanje bidermajera je običaj na srpskom venčanju gde mlada baca buket cveća među svoje neudate prijateljice. Prema verovanju, devojka koja uhvati buket će biti sledeća koja će se udati. Ovaj običaj je često prilika za zabavne trenutke i smešne situacije, jer se devojke trude da uhvate buket i budu sledeće koje će se venčati.

Muzika i igra na svadbi

Muzika i igra su neizostavan deo svakog srpskog venčanja. Tradicionalno, svadbeni orkestar svira pesme koje goste pozivaju na ples i veselje. Gosti će se okupiti na plesnom podijumu i uživati u ritmu muzike. Često se igraju tradicionalni srpski folklor ili moderni plesovi, dok svi zajedno proslavljaju ljubav i sreću mladenaca.

Pokloni i čestitke za mladence

Pokloni i čestitke su deo srpske tradicije na venčanjima. Gosti će doneti poklone za mladence, obično novac u koverti ili nešto simbolično. Takođe, gosti će poslati čestitke sa toplim željama i lepim rečima za mladence. Ovo je prilika da se izrazi podrška i ljubav prema mladencima i da im se poželi srećan i uspešan brak.

Oproštajni trenutak sa gostima

Na kraju venčanja, mladenci će se oprostiti sa svojim gostima. To je trenutak kada se zahvaljuju svim prisutnim osobama na podršci i čestitkama. Često se svi okupljaju oko mladenaca kako bi im dali poslednje čestitke i zagrljaje. Ovo je emotivan trenutak, ali takođe i lepa prilika da se završi venčanje sa ljubavlju i srećom.

Uživajte u svakom trenutku svog venčanja i neka vaš specijalni dan bude ispunjen ljubavlju, srećom i predivnim uspomenama. Sa srpskim običajima i tradicijom, vaše venčanje će biti jedinstveno i nezaboravno iskustvo za vas i vaše goste.

Copyright © 2023 Naša Srbija.