Connect with us

Saveti

Kako da stvorite pozitivno i prijatno radno okruženje?

Published

on

Muskarac-zena-radni-sto

Šta god da radimo i čime god da se bavimo, moramo biti svesni da prostor u kom provodimo svoj radni dan predstavlja ključan faktor u tome kako radimo svoj posao. Naš radni prostor određuje da li ćemo biti produktivni ili ne, da li ćemo biti motivisani ili nemotivisani, i da li ćemo, na kraju, uspeti da izvršimo sve svoje radne zadatke ili ne. Zbog toga je na ljudima koji vode kompanije da urade šta god mogu da stvore pozitivno i prijatno radno okruženje u kancelariji jer je to jedini način da svaki zaposleni da najviše od sebe, ali i da svi posetioci, od klijenata i kupaca do investitora i saradnika, vide da je vaša kompanija vredna njihove pažnje, vremena i novca. Dakle, ako i vi imate problema sa stvaranjem upravo takvog okruženja, evo nekoliko ideja i saveta koji bi mogli da vam pomognu u tom procesu.

Dajte zaposlenima više slobode nego ranije

Da bi vaši zaposleni dolazili na posao svakoga dana motivisani i spremni za rad, oni moraju da znaju da imaju vašu podršku u tome. Zbog toga se jedna od ideja koju bi bilo dobro da istražite tiče i nivoa slobode koji vaši zaposleni imaju. Ukoliko ih terate da budu na poslu tačno u osam sati ujutru, na primer, i da ne napuštaju radno mesto pre četiri sata popodne, mnogi od njih će izgubiti osećaj posvećenosti i neophodnu motivaciju za rad. Zato pokušajte da budete malo fleksibilniji nego ranije – dozvolite im klizno radno vreme, ohrabrite ih da slušaju muziku na poslu ukoliko će im to pomoći da rade bolje i efikasnije, i dozvolite im da opreme svoj radni prostor detaljima koji im znače poput fotografija porodice ili uspomene sa putovanja. Što više slobode dajete svojim zaposlenima, oni će raditi sve predanije i požrtvovanije, a upravo to je ono čemu se svi poslodavci i zaposleni nadaju.

Stvaranje pozitivnog radnog prostora

Fizički raspored kancelarijskog prostora je jedan od najvažnijih faktora koji utiču na odnos koji će vaši zaposleni imati prema radnom prostoru i samom poslu. Zato je važno da radni prostor bude adekvatno namešten i dizajniran, naročito tamo gde vaši zaposleni provode najveći deo svog vremena. Stvari kao što su ergonomski nameštaj, prostrane radne površine, i dovoljno prostora na stolovima gde može da se smesti važna oprema za kancelarije mogu umnogome da olakšaju svaki radni dan svakome zaposlenom. Upravo je ovo esencijalno za stvaranje pozitivnog i prijatnog radnog okruženja, te počnite da se bavite ovim stvarima što je pre moguće. Obezbedite i dodatni prostor za pauze u kom će se svi osećati prijatno i gde će biti dovoljno prostora da svi neometano popiju kafu i pojedu svoj obrok.

Razvijanja kulture raznolikosti

U savremenom poslovnom svetu, prepoznavanje i razvijanje kulture raznolikosti nije više samo jedan od trenutnih hirova nekolicine povlašćenih poslodavaca, već je ovaj ideja prerasla u ključni faktor svačijeg potencijalnog uspeha u budućnosti. Ako radite na tome da stvorite okruženje koje aktivno vrednuje i promoviše inkluzivnost, ne samo da ćete pomoći svim svojim zaposlenima da se stvarno osećaju cenjenim zbog svojih individualnih perspektiva i načina razmišljanja, već ćete i podsetiti javnost da vaša kompanija poteže neobične poteze koji mogu da unaprede celo društvo. Ova inkluzivnost poboljšava kvalitet timskog rada, podiže opšti moral i doprinosi stvaranju kolektiva koji je motivisan i usmeren na zajednički uspeh.

Obogatite prostor biljkama

Iako se ovo čini kao jedna od ideja koje u teoriji deluju dobro i lepo, ali zapravo u praksi nemaju neki naročit efekat, činjenica je da biljke mogu više da urade za vaš radni prostor nego što vam se to sada čini. Nije važno koje biljke su u pitanju, gde ćete ih postaviti i koliko će ih biti – morate zapamtiti da su one izuzetno važne za očuvanje zdravog i svežeg vazduha u zatvorenom kancelarijskom prostoru. Ovo može da utiče na vaše zaposlene na više načina, ali će im svakako prijati da budu okruženi svežim vazduhom i prirodnim okruženjem. Naravno, ukoliko odlučite da unesete nove biljke u svoje radno okruženje, nemojte zaboraviti da držite prozore otvorene što više možete, jer će na taj način biljke dobiti dovoljno svetlosti, a svi vi ćete moći da uživate u još više svežeg vazduha. Odlučite se za biljke koje se jednostavno i lako održavaju ali koje utiču na poboljšanje kvaliteta vazduha.

Stvaranje pozitivnog i prijatnog radnog okruženja nije lak i jednostavan zadatak, ali ovo nije ni zadatak koji je nemoguće sprovesti u delo. Prvo istražite ove ideje, pronađite one za koje smatrate da bi mogle da vam pomognu u najvećoj meri, i potom počnite da ih primenjujete u svom radnom okruženju koliko već danas.

Continue Reading

Copyright © 2023 Naša Srbija.