Школа пријатељства „Наша Србија“

Школа пријатељства „Наша Србија“


Пројекат који обједињује све активности „Наше Србије“ је интернационална Школа пријатељства која сваког лета, на планини Тари, окупља децу укључену у програме организације. Реч је о програму психосоцијалне подршке који се остварује заједничким активностима у радионицама образовно-васпитног и забавно-спортског садржаја.

Посебност Школе пријатељства је концепт учења уз дружење, игру, креативност, откривање интересовања и сопствених потенцијала. Обухватајући разноврсне аспекте рада с децом, Школа пријатељства нуди им велики избор радионица које им омогућавају да стекну нова знања и вештине. Све је осмишљено у циљу стицања знања и проширивања искуства из области екологије, етнологије, језика, музике и фолклора, сликања и вајања, глуме... Важан сегмент је и школа спорта у оквиру које су фудбал, кошарка, одбојка, ритмичка гимнастика и тенис.
 
У Школи пријатељства негује се национални идентитет али и љубав, поштовање и разумевање према припадницима других нација и култура. Почев од 2010. године, саставни део Школе пријатељства је културно-образовни програм „Српски код“, чији су полазници деца српске националности која живе у земљама региона. У раду кампа од 2013. године учествују и деца руске националности из Русије, Доњецка, Луганска и Придњестровља, чији долазак «Наша Србија» реализује у сарадњи са Синодом Руске православне цркве, Руским институтом за стратешка истраживања и Фондом социјалних и културних иницијатива, чији је оснивач Светлана Медведева, супруга премијера Русије.
Тема програма је српски национални и културни идентитет, а циљ је да се деца боље упознају са националним вредностима: језиком, историјом, културом, вером, традицијом и да се омогући одржавање и јачање њихових веза са матицом.

Боравак у овој јединственој школи пружа свој деци прилику да стекну многа нова знања и вештине, да се упознају, друже и спријатеље, а посебно је благотворан за нашу децу са Косова и Метохије којима је то једна од ретких могућности да се опораве од свакодневне изложености страху и опасностима и осете радост детињства у мирном и безбедном окружењу. Зато „Наша Србија“ сваке године организује долазак што већег броја деце из најугроженијих српских енклава, како би им омогућила све оно што им је у завичају ускраћено.

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…