Print this page
Традиционални меморијални скуп „Руски дани у Србији – Белогардејци у Војводини“

Традиционални меморијални скуп „Руски дани у Србији – Белогардејци у Војводини“

  • од 12. до 14. маја 2017. године
  • Белогардејци - Војводинa

  • +381 11 333 555

Традиционални меморијални скуп „Руски дани у Србији – Белогардејци у Војводини“ посвећен очувању успомене на руску емиграцију у Србији одржаће се и ове године у периоду од 12. до 14. маја 2017. године у Кикинди и окупиће велики број потомака беле емиграције, а предвиђа неколико активности:
- Субота 13. мај у 12.00 часова владика банатски Никанор и митрополит Руске православне цркве којег буде одредио Синод руске цркве, служиће помен на руском гробљу;
- Након помена током поподневних часова планирана је научна конференција на тему белогардејаца у Србији као и
- концерт руског козачког ансамбла „Жива Рус“ и Хора Слависта из Србије
- Недеља, 14. мај – служење литургије у Храму Успења Пресвете Богородице у Руском селу
- Отварање изложбе радова сликаних песком руске уметнице Ксеније Симонове у Народном музеју у Кикинди

Меморијални скуп, „Руски дани у Србији – Белогардејци у Војводини“, успешно спроводи своју мисију спасења од заборава Руса који су бежећи од зла, нашли уточиште у држави Србији. Међу почившима су козаци, генерали, лекари, научници, просветари, писци, сви они дали су значајан допринос у својим професијама и тако надоместили губитак српске елите која је страдала у Првом светском рату.
Уважавање и љубав између наша два братска народа били су обострани, а данашње генерације дужне су да сачувају успомену на њих.

  • Share:
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…