Скупштина народа Русије и Наша Србија

Скупштина народа Русије и Наша Србија

Организација „Наша Србија“ и Сверуска друштвена организација „Скупштина народа Русије“ потписале су 14. децемра 2016. године Споразум о сарадњи који предвиђа реализацију пројеката на пољу размене искустава између младих интелектуалаца, омладине и деце Србије и Русије као и културну, хуманитарну и научну сарадњу између две земље.

Споразум су потписали Председница Савета Скупштине народа Русије, госпођа Светлана Константиновна Смирнова и оснивач „Наше Србије“ господин Млађан Ђорђевић. Овом приликом, госпођа Смирнова је изразила задовољство избором Млађана Ђорђевића за званичног представника Скупштине народа Русије за Србију и Балкан као и за члана међународног организационог комитета прве Скупштине народа Евроазије. Свечаном потписивању споразума присуствовао је велики број званица из политичког, културног и научног живота који су имали прилике да уживају у српским и руским песамама у извођењу «Хора слависта».

img_1086

Осврћући се на растући утицај етничке припадности и значај поштовања људских права и слободa грађанa, моралних вредности, политичке и социјалне стабилности држава, а тежећи развијању и јачању пријатељских и партнерских односа и свеобухватној сарадњи на дугорочној основи, Смирнова је најавила формирање Скупштине народа Евроазије, чији ће први међународни конгрес бити одржан у мају 2017.године, а коју ће чинти државе чланице Евроазијске економске уније, као и друге државе које деле исте идеје о сарадњи на евроазијском простору, међу којима је и Србија као важан фактор на Балкану.

img_1045

„Европска унија условљава чланство Србије у њој немогућим условима попут признавања лажне државе Косово, док земље ЕУ и NATO заједничким снагама врше притисак на нашу земљу да уведе санкције Русији. Будући да је све то за нас неприхватљиво, Русија, уз подршку многих земаља са истока, представља једини ослонац за Србију у покушајима да очува свој територијални и, што је још важније, духовни интегритет. За већину људи у Србији, земље Евроазије су велика непознаница. Наша жеља је да се оне приближе српском народу, али и да људи из тих земаља упознају српску културу, традицију и обичаје. Управо то ће бити мој задатак као представника Скупштине народа Русије и Евроазије у Србији“, рекао је Ђорђевић.

Поред председнице Савета народа Русије у делегацији из Русије била је и проф. др Марина Јуријевна Мартинова, директорка Института за етнологију и антропологију Руске академије наука и заменица председника научног и стручног савета Скупштине народа Русије, и проф. др Веналиј Амелин Владимирович, први заменик председника Савета Скупштине народа Русије, председник Аутономне непрофитне организације „Удружење народа Евроазије“.

dsc03261

Током своје посете гости из Русије посетили су Скупштину Србије и срели се са скупштинским Одбором за дијаспору и Србе у региону с којима су разговарали на тему могућности укључивања представника Срба који живе у Русији у рад Скупштине народа Русије.

Гости су одржали предавања на Институту за европске студије и на Факултету међународне политике и безбедности „Унион – Никола Тесла“, а такође, потписан је споразум о сарадњи између Института за етнологију и антропологију Руске академије наука и Балаканолoшког института Српске академије наука и уметности.

 

 

Коментари су затворени.