РТС о Школи пријатељства на Тари

РТС о Школи пријатељства на Тари

У 16. школи пријатељства хуманитарне организације „Наша Србија“ која се одржава на Тари јуче је био дан српско-руског пријатељства. Школа окупља децу из српских енклава на Косову и Метохији, Републике Српске, Црне Горе а у последње четири године у њој су и руска деца чији долазак организује Синод Руске православне цркве.

Школа на тарском пропланку јединствена је по томе што сви једва чекају јул и њен почетак, радују се учењу а растуже се на крају.

Четврту годину основ школе је српско-руски код, па се чују оба језика, песме већ препознају а учи и сторија и култура две земље и сви се добро разумеју.

 

https://www.youtube.com/watch?v=DIFQ4ST7Hzc

 

„Деца која су била предходних година сада у Русији плачу јер не могу сваке године да дођу или су прерасла. Надам се да ћемо имати и школу учитеља“, каже Сергеј Шастин из Синодалног одељења за рад с младима РПЦ.

Већ тринаест година на тарску школу која учи пријатељству Зоран Максимовић доводи малишане с Космета. Први пут и децу из енклаве код Србице

„За њих је долазак на Тару посебан доживљај, као што је њихов повратак са Таре тужан јер се враћају у своје енклаве“, каже Зоран Максимовић, председник Удружења „Дечја радост“ из Гњилана.

Сто шездесет малишана, колико је у овогодишњој школи, наставиће дружење и после Таре, бар преко друштвених мрежа.

 

Извор РТС

Припремила Славица Јовановић

Коментари су затворени.