Школа пријатељства

Школа пријатељства

Пројекат који обједињује све активности „Наше Србије“ је интернационална Школа пријатељства која сваког лета, на планини Тари, окупља децу укључену у програме организације. Реч је о програму психосоцијалне подршке који се остварује заједничким активностима у радионицама образовно-васпитног и забавно-спортског садржаја.

Посебност Школе пријатељства је концепт учења уз дружење, игру, креативност, откривање интересовања и сопствених потенцијала. Обухватајући разноврсне аспекте рада с децом, Школа пријатељства нуди им велики избор радионица које им омогућавају да стекну нова знања и вештине. Све је осмишљено у циљу стицања знања и проширивања искуства из области екологије, етнологије, језика, музике и фолклора, сликања и вајања, глуме… Важан сегмент је и школа спорта у оквиру које су фудбал, кошарка, одбојка, ритмичка гимнастика и тенис.

У Школи пријатељства негује се национални идентитет али и љубав, поштовање и разумевање према припадницима других нација и култура. Програмски део Школе пријатељства је и Мултиетнички семинар „Дани пријатељства“ чији су учесници деца различитих националности која живе у Србији, а циљ је промоција међуетничке и међукултуралне толеранције, допринос изградњи и развоју модерног демократског друштва и унапређење разумевања различитости међу људима.

Почев од 2010. године, саставни део Школе пријатељства је културно-образовни програм „Српски код“, чији су полазници деца српске националности која живе у земљама региона. Тема програма је српски национални и културни идентитет, а циљ је да се деца боље упознају са националним вредностима: језиком, историјом, културом, вером, традицијом и да се омогући одржавање и јачање њихових веза са матицом.

Боравак у овој јединственој школи пружа свој деци прилику да стекну многа нова знања и вештине, да се упознају, друже и спријатеље, а посебно је благотворан за нашу децу са Косова и Метохије којима је то једна од ретких могућности да се опораве од свакодневне изложености страху и опасностима и осете радост детињства у мирном и безбедном окружењу. Зато „Наша Србија“ сваке године организује долазак што већег броја деце из најугроженијих српских енклава, како би им омогућила све оно што им је у завичају ускраћено.

 

 

donatori-skola-prijateljstva

Галерија Школе пријатељства 2013.