Школа пријатељства 2016

Школа пријатељства 2016

Традиционална, шеснаеста по реду „Школа пријатељства“ у организацији „Наше Србије“ и под покровитељством компаније „CRH Србија“ почеће са радом 15. јула 2016.

 

FOTO NAJAVA 2 SP 2016
И ове године деца ће на Тари време проводити у дружењу и учењу о Србији, њеној култури, традицији и везама између Србије и Русије. Учесници Школе пријатељатва биће деца из Србије, са Косова и Метохије и из Поповца, из Црне Горе и Републике Српске и руска деца из Москве, Костроме, Уфе и Краснодара, захваљујући сарадњи организације „Наша Србија“ са Одељењем за рад са децом и омладином Светог Синода Руске Православне Цркве и Фондом за социјалне и културне иницијативе, из Москве, гости на Тари биће и деца из Русије, као и деца из Придњестровске Молдавске Републике и Доњецка, која ће у „Школи пријатељства“ боравити уз подршку Руског института за стратешка истраживања (РИСИ). Хотел „Бели бор“ на Тари традиционално ће бити домаћин и овогодишњег хуманитарног кампа, и у периоду од 15. до 27. јула и угостиће преко 200 учесника.
Пред сам почетак овогодишње Школе пријатељства, Његова светост патријарх српски Иринеј примиће у Патријаршији педесеторо деце из Русије, Придњестровске Молдавске Републике (ПМР) и Доњецка и дати благослов за почетак рада Школе пријатељства.

„Школа пријатељства“ као јединствено место дружења, креативности, љубави и искреног пријатељства, реализује се сваког лета од 2001. године, а његов основни циљ је окупљање српске деце обухваћене програмима организације „Наша Србија“, а која живе у српским енклавама на Косову и Метохији и у земљама у региону, као и очување српског националног идентитета. Временом је Школа пријатељства прерасла у место сусрета деце различитих националности, доминантно српске и руске, али и припадника других пријатељских народа, чиме „Школа пријатељства“ доприноси изградњи здравих, на толеранцији и поштовању заснованих односа међу нашим земљама.

„Школа пријатељства“ у себи обједињује све аспекте рада са децом и заснована је на заједничким активностима у радионицама образовно-васпитног садржаја под називом „Српско-руски код“. Основни задатак ових радионица је неговање и очување националног идентитета кроз упознавање са језиком, традицијом, културом, вером и историјом сопственог народа, као и упознавање деце са основама, снагом и важности српско-руских односа кроз историју. Поред програмских радионица „Српско-руског кода“, „Школа пријатељства“ нуди и радионице забавно-спортског садржаја, вођене од стране стручњака различитих профила – школе фудбала, кошарке, тениса, борилачких вештина и ритмичке гимнастике, као и креативне радионице попут школе музике, сликања, етнологије, екологије и извиђача, које имају за циљ да код деце развију таленат, креативно мишљење и тимски дух.

Средишњи догађај „Школе пријатељства“ ће и ове године бити традиционални „Дан руско-српског пријатељства“, који ће у суботу, 23. јула, окупити бројне угледне госте, добротворе и партнере „Наше Србије“ из земље и иностранства. Биће то уједно и прилика да деца прикажу делић у кампу стеченог знања и научених вештина, као и да свечаним програмом у име „Наше Србије“ захвале свима који су препознали важност „Школе пријатељства“ и помогли њено одржавање.

 

roll up-2