Школа пријатељства 2013

Школа пријатељства 2013

На Тари је у периоду од 6. до 27. јула, под генералним покровитељством компаније „Холцим“ с купцима, одржана тринаеста Школа пријатељства, у којој се овог лета дружило више од 400 деце из Србије и земаља у региону и специјални гости „Наше Србије“ – двадесеторо руске деце из Москве, чији је долазак организован у сарадњи са Одељењем за рад с децом и омладином Светог синода Руске православне цркве.

Окосницу пројекта чини културно-образовни програм „Српски код“, намењен српској деци која живе у земљама у региону. У првој групи полазника дружила су се деца из Републике Српске – из  Невесиња, Љубиња, Гацка, Берковића, Билеће, и српска деца из Црне Горе – из Берана, Плава, Андријевице и Бијелог Поља. Они су се по други пут срели у Школи пријатељства где су наставили своје учешће у програму „Српски код“, започето прошлог лета.

У оквиру Школе пријатељства за руску децу уприличене су и посебне радионице српског језика, а важан сегмент програма је тема српско-руског пријатељства и историје међусобних односа, посебности и заједничких вредности које повезују два братска православна народа.

Дружење српске и руске деце трајало је до 16. јула, а после њих на Тару је стигла друга група полазника „Српског кода“: српска деца из енклава на Косову и Метохији, из Требиња, са Црногорског приморја, и из Скадра у Албанији. Школа пријатељства одржана је и ове године у хотелу „Бели бор“ Војне установе „Тара“.

Радионице у Школи пријатељства

Програм Школе пријатељства одвија се у радионицама образовно-васпитног, креативног и спортског садржаја.

Културно-образовни програм „Српски код“, који има за циљ очување националног и културног идентитета, из године у годину обрађује теме које доприносе неговању језика, традиције, вере, историје и културе.  Овог лета учило се о миграцијама старих Словена, доласку Јужних Словена на Балкан, стварању српске државе, Стефану Немањи као значајном владару, Стефану Првовенчаном, Светом Сави. Теме су биле и прасловенски, старословенски, српскословенски  и стари српски народни језик; глагољица и ћирилица; најстарији споменици писмености; задужбинарство и задужбине првих владара; осамостаљивање Српске православне цркве; први црквени закони; духовне и моралне вредности епохе.

Акценат је овог лета био на савременом српском језику и лепом изражавању, а као основа за рад послужила је књига „Језикојед“, ауторке Наташе Радуловић, професорке српског језика, која је и координатор радионица „Српског кода“. У том „роману о језику“, деца су открила инспиративан начин за учење српског језика.

Поводом великог јубилеја, 200-годишњице рођења Петра II Петровића Његоша, у оквиру Школе пријатељства посебна пажња је посвећена је великану српске књижевности и његовим делима. Тим поводом, надахнуто и с пажњом праћено предавање о великом владару и песнику одржао је др Мило Ломпар, професор Филолошког факултета у Београду.

Уз интерактивне образовне радионице „Српског кода“, и ове године деца су се бавила разним креативним и спортским активностима које им помажу да обогате своја знања и стекну нове вештине. То су: школа етнологије, екологије, сликања, вајања, глуме, музике, фолклора, школа за извиђаче, као и школе спорта које су значајне за њихов физички развој: фудбал, кошарка, одбојка, ритмичка гимнастика, тенис. Сваке вечери приређиван је културно-забавни програм.

Целокупан програм Школе пријатељства реализовао је стручни тим „Наше Србије“.

 

 

donatori-skola-prijateljstva