О нама

„Наша Србија“ је српска невладина организација са седиштем у Београду, основана 2000. године ради помагања и заштите деце. Организација окупља људе добре воље, без обзира на верске, националне, професионалне и друге разлике.

У протеклом периоду, пројектима у чијој је основи материјална и психосоцијална подршка, као и спровођење културно-образовних програма, „Наша Србија“ је обухватила више хиљада деце и младих у Србији и земљама у региону, посвећујући посебне акције најмлађима у српским енклавама на Косову и Метохији. У раду с децом подстиче се неговање националног идентитета, српског језика, вере, културе, обичаја и традиције, као и љубав, поштовање и разумевање према припадницима других нација и култура.

igra vezba 2011

Од настанка 2000. до 2011. организација је реализовала програм помоћи деци погинулих, киднапованих и несталих током протеклих ратова на нашим просторима, тј. деци погинулих припадника Војске и Полиције и цивилних жртава рата. Тим програмом, под називом „Наша Србија – својој деци“ организација је обухватила 1500 деце из Србије, Црне Горе и Републике Српске, која су услед ратова остала без једног или оба родитеља. По принципу донаторства, за ту децу обезбеђена је редовна новчана помоћ од добротвора из земље и иностранства. Овај програм проширен је током година на социјално угрожене породице с већим бројем деце у неразвијеним крајевима, талентовану децу и студенте.

Циљ организације је да разноврсним пројектима и добротворним акцијама допринесе побољшању свеукупних услова живота, образовања, социјалне и здравствене заштите деце и младих, пружи подршку талентованој деци и студентима, подстакне дечје стваралаштво и неговање вредности као што су доброчинство, пријатељство, солидарност, толеранција и љубав према отаџбини.

У складу с циљевима, организација је током година реализовала акције за побољшавање услова живота деце у неразвијеним подручјима Србије, уз подршку сеоским школама и становништву недовољно развијених општина и допринос спречавању одумирања села кроз јачање локалне заједнице и стварање бољих услова за живот, образовање и безбрижно детињство.

Почев од 2001, пројекат који обједињује све активности „Наше Србије“ је Школа пријатељства, која сваког лета, уз образовно-васпитне и спортске радионице, на Тари окупља децу обухваћену програмима организације, из Србије и земаља у региону.

Учесници Школе пријатељства од 2001. до 2010. била су деца обухваћена програмима помоћи: ратна сирочад и деца из социјално угрожених породица, укључујући велики број деце из српских енклава на Косову и Метохији. Почев од 2006. саставни део Школе пријатељства мултиетнички семинар „Дани пријатељства“, чији су учесници деца различитих националности која живе у Србији. Тема семинара су мултикултуралне вредности а циљ допринос развоју модерног демократског друштва.

Од 2010. године организација почиње да се бави едукативним програмима, те је установљен културно-образовни пројекат „Српски код“, са циљем да допринесе стварању јединственог културног и духовног простора за српски народ који живи у земљама у региону. Програмски део Школе пријатељства од 2010. постаје „Српски код“ који окупља децу српске националности из окружења. Тема је српски идентитет, а циљ је да се деца упознају са националним вредностима: историјом, језиком, културом, вером, традицијом и да се пружи подршка јачању њихових веза са матицом.

Председник Управног одбора „Нашe Србијe“ је проф. др Мирослав Бркић, а директор организације је Мина Милићевић.

Генерални покровитељ „Наше Србије“ је компанија „Холцим“ с купцима.