На грчком острву Лемнос одржани су XI “Руски дани”

На грчком острву Лемнос одржани су XI “Руски дани”

На позив руководиоца фонда “Наслеђе” и директора РИСИ, генерала Леонида Решетњикова, делегације “Српског кода” и “Наше Србије” на челу са Млађаном Ђорђевићем присуствовле су традиционалном обележавању “Руских дана на Лемносу” од 26. до 29. септембра 2014. године.

 

lemnos1

 

Значај овогодишње манифестације ”Руски дани на Лемносу” јесте у томе што иста пада на 100. годишњицу отпочињања Првог светског рата, а одржава се на месту које је било гробница за многе Русе избегле из отаџбине након комунистичке револуције 1917. Манифестација “Руски дани на Лемносу” је окупила угледне историчаре и научнике који су говорили о значају и сложености догађаја из 1914. Присуствовали су и пријатељи организатора из Србије и Грчке, али и бројни потомци руских емиграната. Испред српске делегације, Млађан Ђорђевић је говорио о храбром личном чину цара Николаја Романова, који се ушавши у рат 1914. свесно поднео жртву да би заштитио Србију – свог малог али верног савезника.

Руски дани на Лемносу отворени су традиционалним полагањем венаца и цвећа на споменик грофу Алексеју Орлову и адмиралу Дмитрију Сењавину на обали Мирине.

 

lemnos-2

 

Исте вечери делегације су одале почаст јунацима национално-ослободилачке борбе грчког народа.

На Крстовдан 27. септембра служена је литургија у храму Мирине, као и литија у Мудроском заливу на руском гробљу – једном од најважнијих места на острву.

 

SONY DSC

 

Делегације положиле су венце и на руском делу гробља погинулих војника Антанте у Првом светском рату и сахрањених на Лемносу.

 

14

 

Важаним сегментом “Руских дана на Лемносу” била је конференција посвећена стогодишњици од почетка Првог светског рата, где су учествовали научници из Француске, Грчке, Русије и Србије. Сарадник ”Српског кода” др Миша Ђурковић на научном скупу одржао је запажено предвање о улози Србије у Великом рату 1914-1918.

Коментари су затворени.