×

Обавештење

Simple Image Gallery Notice: Joomla's /cache folder is not writable. Please correct this folder's permissions, clear your site's cache and retry.

Школа пријатељства 2019

У периоду од 24. јула до 5. августа одржана је традиционална, деветнаеста по реду, „Школа пријатељства“ под покровитељством компаније „CRH“ из Поповца и Организације Уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСКО).

И ове године преко 250 учесника из различитих крајева Србије, региона и Русије провело је на Тари дванаест дана у дружењу и учењу о Србији, њеној култури, традицији као и о пријатељским везама између Србије и Русије. Учесници овогодишње Школе пријатељства дошли су са Косова и Метохије, из Поповца, Параћина, Шапца, Црне Горе, Хрватске, Републике Српске и Русије.

Боравак деце из Русије организован је захваљујући сарадњи „Наше Србије“ са Одељењем за рад са децом и омладином Светог Синода Руске Православне Цркве, Фондом за социјалне и културне иницијативе, фондом „Руски мир“ и Фондом председничких грантова, као и са Дњестровско-прутским информационо-аналитичким центром који је помогао долазак деце из Придњестровске Молдавске Републике. Учешће деце из Србије и региона помогли су Градска управа Града Шапца, Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори, Министарство спољних послова – Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, Општина Плужине, док су своју подршку реализацији овог јединственог пројекта пружили су и Министарство унутрашњих послова, као и наши дугогодишњи пријатељи: компаније „Хенкел Србија“, „Магаза“, „Фриком“, „ББ Минаква“, Железнице Србије, Coca-Cola, и многи други. Хотел „Бели бор“ и Војна установа „Тара“ били су традиционални домаћин и овогодишњег кампа.

„Школа пријатељства“ као јединствено место дружења, креативности, љубави и искреног пријатељства, реализује се сваког лета од 2001. године, а њен основни циљ је окупљање српске деце обухваћене програмима организације „Наша Србија“ која живе у српским енклавама на Косову и Метохији и у земљама у региону, као и очување српског националног идентитета. Временом је Школа пријатељства прерасла у место сусрета деце различитих националности, доминантно српске и руске, али и припадника других пријатељских народа, чиме „Школа пријатељства“ доприноси изградњи здравих, на толеранцији и поштовању заснованих односа међу нашим земљама.

И ове године „Школа пријатељства“ је својим малим учесницима обезбедила богат и занимљив програм који је реализован кроз заједничке активности у радионицама образовно-васпитног и креативног садржаја, као и едукативни програм под називом „Српско-руски код“. Деца су имала могућност да опробају своје вештине и изразе таленат кроз школе фудбала, кошарке, тениса, борилачких вештина и ритмичке гимнастике, као и кроз креативне радионице попут школе музике, сликања, етнологије, екологије и извиђача.

Традиција Школе пријатељства је и одржавање манифестације „Дан српско-руског пријатељства“ у оквиру које су деца представила све оно шта су научила током боравка у Школи пријатељства уз извођење аутентичног програма за све госте. Овом приликом Школу пријатељства посетили су Његово Преосвештенство Епископ Милешевски господин Атанасије, представници амбасаде Руске Федерације Алексеј Жуков, први секретар, и Денис Круглов, аташе за културу, делегација Фонда социјално-културних иницијатива на челу са директором Дмитријем Соловјевим, отац Сергеј Шастин, заменик председавајућег Одељења за рад са младима Светог Синода Руске православне цркве, представници Руског дома на челу са помоћником директора Наталијом Милошевић, генерални секретар Матице српске – Друштво чланова у Црној Гори – господин Блажо Поповић, делегација Градске управе града Шапца, шеф кабинета председника општине Прибој Вук Луковић, као и драги пријатељи и добротвори организације: Рената Абдулина, Владислав Косарев, Дано Јукић, Крста и Лозица Маринковић.

Деца су кроз програм који су припремала са својим наставницима представила све оно што су научила током боравка у овогодишњој Школи пријатељства. Мали учесници, њих 180, извело је најлепше игре и песме, показало свој таленат и вештине и на најбољи начин представили себе, своје школе и места из којих долазе.

{gallery}Vesti/SP2019{/gallery}

Контакт

Теразије 23/2, 11000 Београд

+381 11 3248 241

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…