×

Обавештење

Simple Image Gallery Notice: Joomla's /cache folder is not writable. Please correct this folder's permissions, clear your site's cache and retry.

Одржан Први конгрес Скупштине народа Евроазије у Москви

 

Награда за представнике Србије

 

Skupstina evroazije4 

 

        У присуству преко 1500 представника из преко 60 држава евроазијског континента у Москви је од 27. до 30. маја 2017.г. одржан Први конгрес Скупштине народа Евроазије, невладиног покрета створеног на иницијативу председника Казахстана Нурсултана Назарбајева и подржаног од стране многобројних државних структура Русије и других земаља региона. Покрет има за циљ окупљање организација цивилног друштва од Лисабона до Владивостока и њихову међусобну координацију ради поспешивања дијалога и сарадње на читавом континенту. Скупу су се обратили и писма подршке упутили представници власти Руске Федерације, на челу са председником Владимиром Путином, који је истакао да је питање очувања јединства народа један од кључних задатака државе и да се нада да ће имати подршку цивилног сектора и религијских организација у том послу. Поред тога, истакао је да је питање мира и сарадње на евроазијском континенту кључна ставка у програму националне политике Русије и пожелео успешан рад новоствореном покрету.  Председавајућа Савета Федерације Руске Федерације Валентина Матвијенко истакла је у поздравном писму да је интересовање које многи народи евроазијског континента показују према процесима евроазијске интеграције индикатор неопходности стварања што тешње сарадње у хуманитарној сфери и области економије у региону и да у том процесу кључну улогу треба да игра јавна дипломатија.

        "Скупштина народа Евроазије ће у том процесу имати веома важно место и помоћи ће да се 92 земље Евроазије боље упознају са културним наслеђем, вредностима и достигнућима у облати образовања, науке и бизниса наших народа," закључила је Матвијенко.

        Председавајући Државне Думе Вјачеслав Володин додао је да је један од приоритета руске националне политике да Скупштина народа Евроазије постане форум за разговор и поспешивање процеса евроазијских интеграција, развој јавне дипломатије и промоцију идеје Евроазије међу омладином, док је министар спољних послова Сергеј Лавров истакао да ће широка подршка јавности новоствореном покрету помоћи да се успостави међунационални консенсуз, побољшају медјународни односи и поспеши процес интеграција од Атлантика до Владивостока.

        Посебно изненађење представљало је обраћање космонаута из руске свемирске станице који су пожелели успех у раду Скупштини народа Евроазије.

        На Првом конгресу Скупштине народа Евроазије присуствовале су и делегације земаља Балкана на челу са Млађаном Ђорђевићем, коме је уручена и посебна награда "Амбасадор пријатељства" за допринос сарадњи земаља региона са новоствореним покретом.

        "Наша делегација била је међу најбројнијима на Конгресу и чинили су је угледни представници цивилног друштва, професори универзитета, посланици скупштина земаља региона, те велики број представника омладине региона. Награда која ми је уручена је велика част и веома сам захвалан Скупштини народа Евроазије што је у мени препознала могућност да допринесем сарадњи Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске, Македоније и Словеније са новоствореним цивилним покретом. Наша сарадња са Скупштином народа Евроазије траје готово годину дана, али је званично отпочела тек сада и у будућности нас очекује много рада како бисмо допринели процесу евроазијских интеграција и побољшали положај региона на економској, политичкој и друштвеној карти континента," изјавио је Ђорђевић након скупа.

        Скупштина народа Евроазије деловаће са седиштем у Москви и у првој години рада копредседаваће јој представник Француске, Индије и Русије.

        У оквиру Конгреса одржан је и евроазијски фестивал националних култура „Мелодије јединства“ где су учествовали бројни ансамбли из различитих делова Русије и земаља Евроазије. Хор слависта представио је Србију уз песму „Тамо далеко“ и отпевао руску песму „Ждралови“ у знак сећања на све пале борце током Другог светског рата и својим емотивним извођењем расплакао и подигао публику на ноге.

{gallery}Vesti/Skupstina_evroazije{/gallery}

Tagged under

Контакт

Теразије 23/2, 11000 Београд

+381 11 3248 241

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…