×

Обавештење

Simple Image Gallery Notice: Joomla's /cache folder is not writable. Please correct this folder's permissions, clear your site's cache and retry.

Школа пријатељства „Наша Србија“

Школа пријатељства „Наша Србија“


Пројекат који обједињује све активности „Наше Србије“ је интернационална Школа пријатељства која сваког лета, на планини Тари, окупља децу укључену у програме организације. Реч је о програму психосоцијалне подршке који се остварује заједничким активностима у радионицама образовно-васпитног и забавно-спортског садржаја.

Посебност Школе пријатељства је концепт учења уз дружење, игру, креативност, откривање интересовања и сопствених потенцијала. Обухватајући разноврсне аспекте рада с децом, Школа пријатељства нуди им велики избор радионица које им омогућавају да стекну нова знања и вештине. Све је осмишљено у циљу стицања знања и проширивања искуства из области екологије, етнологије, језика, музике и фолклора, сликања и вајања, глуме... Важан сегмент је и школа спорта у оквиру које су фудбал, кошарка, одбојка, ритмичка гимнастика и тенис.
 
У Школи пријатељства негује се национални идентитет али и љубав, поштовање и разумевање према припадницима других нација и култура. Почев од 2010. године, саставни део Школе пријатељства је културно-образовни програм „Српски код“, чији су полазници деца српске националности која живе у земљама региона. У раду кампа од 2013. године учествују и деца руске националности из Русије, Доњецка, Луганска и Придњестровља, чији долазак «Наша Србија» реализује у сарадњи са Синодом Руске православне цркве, Руским институтом за стратешка истраживања и Фондом социјалних и културних иницијатива, чији је оснивач Светлана Медведева, супруга премијера Русије.
Тема програма је српски национални и културни идентитет, а циљ је да се деца боље упознају са националним вредностима: језиком, историјом, културом, вером, традицијом и да се омогући одржавање и јачање њихових веза са матицом.

Боравак у овој јединственој школи пружа свој деци прилику да стекну многа нова знања и вештине, да се упознају, друже и спријатеље, а посебно је благотворан за нашу децу са Косова и Метохије којима је то једна од ретких могућности да се опораве од свакодневне изложености страху и опасностима и осете радост детињства у мирном и безбедном окружењу. Зато „Наша Србија“ сваке године организује долазак што већег броја деце из најугроженијих српских енклава, како би им омогућила све оно што им је у завичају ускраћено.

{gallery}Projekti/skola_prijateljstva{/gallery}

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…