×

Обавештење

Simple Image Gallery Notice: Joomla's /cache folder is not writable. Please correct this folder's permissions, clear your site's cache and retry.

Белогардејци у Србији - Руски дани у Војводини

   Патриотска организација „Српски код“ је у сарадњи са „Нашом Србијом“ и Руским институтом за стратешка истраживања под руководством администрације председника Руске Федерације Владимира Путина и Фондом „Наслеђе“ из Москве je у 2016. години реализовала пројекат под називом „Белогардејци у Србији - Руски дани у Војводини“ посвећен очувању успомене на руску емиграцију у Србији.
Пројекат подразумева обнову руског гробља у Кикинди и постављање споменика на том гробљу, постављање спомен-плоче и крста игуманији Екатарини (Ефимовској) у манастиру Хопово, као и одржавање конференције у Сремским Карловцима. У оквиру шире руске делегације учесници  догађаја у 2016. години били су генерал-потпуковник др Леонид Решетњиков, директор Руског института за стратешка истраживања, Митрополит Тјуменски и Тобољски преосвештени Дмитриј, Олег Владимирович Лебедев, први заменик председника комитета Државне думе Русије за заједницу независних народа, као и бројни потомци белогардејаца из Русије и света.  Изузетно задовољство и велику част учинили су нам епископ банатски Никанор и епископ сремски Василије који су поводом оба ова меморијална догађаја служили помен заједно са Митрополитом тобољским и тјуменским преосвештеним Дмитријем. Посебну захвалност дугујемо епископу новосадском и бачком, сомборском и сегединском господину Иринеју који је угостио најужу делегацију представника руских и српских учесника.
У сарадњи са Културним центром Новог Сада организован је концерт  Московског козачког ансамбла „Жива Рус“ и мушког  Православног хора Ипатјевског манастира из Костроме, што је представљало јединствен доживљај за све присутне, како учеснике пројекта тако и велики број грађана који је био заинтересован за овај музички и уметнички перформанс.
Скуп је завршен међународном конфернцијом под називом „Руска бела емиграција у Србији и меморијал у Кикинди“ која је одржана у Богословији „Свети Арсеније Сремски“ у Сремским Карловцима која је такође била веома посећена, како због занимљиве теме тако и због интересантних реферата које су том приликом представили учесници конференције. Овом приликом је промовисана монографија у издању Руског института за стратешка истраживања под називом „Чувајући трагове: руски емигранти у Великој Кикинди и монахиње манастира Хопово“, чији је аутор Милана Живановић докторант на Филозофском факултету  у Београду.
   Његова Светост патријарх српски господин Иринеј указао је нарочиту  част и пажњу учесницима меморијалног скупа својим гостопримством у српској Патријаршији, који је том приликом  дао благослов овом пројкету који негује вредности православља и тежи очувању вековних пријатељских веза између српског и руског народа.
    Меморијални скуп, „Белогардејци у Србији – Руски дани у Војводини“, успешно је реализовао своју мисију спасења од заборава Руса који су бежећи од зла, нашли уточиште у држави Србији. Међу почившима су козаци, генерали, лекари, научници, просветари, писци, сви они дали су значајан допринос у својим професијама и тако надоместили губитак српске елите која је страдала у Првом светском рату. Уважавање и љубав између наша два братска народа били су обострани и данашње генерације дужне су да сачувају успомену на њих.


   Традиционални меморијални скуп „Белогардејци у Србији – Руски дани у Војводини“ одржаће се и 2017. године и то у периоду од 12. до 14. маја 2017. године у Кикинди и окупиће велики број потомака беле емиграције, а предвиђа неколико активности:
Субота 13. мај у 12.00 часова владика банатски Никанор и митрополит Руске православне цркве којег буде одредио Синод руске цркве, служиће помен на руском гробљу; Након помена током поподневних часова планирана је научна конференција на тему белогардејаца у Србији као и концерт руских и српских уметника

Недеља, 14. мај – служење литургије у Храму Успења Пресвете Богородице у Руском селу

Отварање изложбе радова сликаних песком руске уметнице Ксеније Симонове у Народном музеју у Кикинди

{gallery}Projekti/Belogardejci{/gallery}

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…