×

Обавештење

Simple Image Gallery Notice: Joomla's /cache folder is not writable. Please correct this folder's permissions, clear your site's cache and retry.

НЕДЕЉА РУСКОГ ЈЕЗИКА И КУЛТУРЕ У СРБИЈИ

У сарадњи Руске федералне агенције за послове Заједнице независних држава и сународника који живе у иностранству и за рад на међународној хуманитарној сарадњи (Россотрудничество), Универзитета „Синергија“ из Москве и удружења «Наша Србија» из Београда, у току је реализација пројекта «Недеља руског језика и културе у Србији» који је трајао од 25. до 30. октобра 2016.  и обухватио је разноврсне активности и манифестације у четири града у Србији: Београду, Новом Саду, Сремским Карловцима и Крушевцу.
Одржана су три семинара на тему «Пријатељство не познаје границе» које су водиле Елена Михаиловна Маркова, доктор филолошких наука словенске филологије Москвовског државног универзитета и Лариса Сергејевна Аткина, доктор филолошких наука на Московском градском педагошком универзитету, чија предавања су привукла пажњу великог броја предавача и професора руског језика из Србије као и свих оних који воле и негују руски језик у нашој земљи.

Foto 1 Seminar Beograd Foto 2 Seminar u Novom Sadu


Гости из Русије су имали и прилику да се упознају са реалним положајем руског језика у српским школама као и о перспективама његовог ширења у нашем образовном систему. Такође, у оквиру ове културно-језичке експедиције под вођством господина Михаила Владимировича Кудинова са Унивезитета «Синергија», велики број младих је погледао пројекције руских филмова и упознао се са едукативним материјалима на тему методологије и савремених приступа у учењу руског језика. Посебно интересовање изазвало је музичко такмичење «Руска песма» у којем је уествовало 17 извођача – дечјих хорова и солиста из београдских школа који су у Дечјем културном центру певали руске песме и на најлепши начин потврдили колико се у Србији негује вековно братство српског и руског народа.  

{gallery}Projekti/nedelja_ruskog_jezika_mala{/gallery}

Велико интересовање за учешће у пројекту показала су деца из основних и средњих школа са својим наставницима, из Београда и околине, који су увеличали догађај одржан у Деветој београдској гимназији, а који је обухватио низ занимљивих и креативних активности усмерених ка популраизацији руског језика и упознавању са руском културом: акција «Пријатељски градови» у оквиру које су деца нижег узраста цртала цртеже на тему руско српског пријатељства, акција «Пронађи грешку» - такмичење из граматике руског језика који су радили ученици београдских гимназија, базар руских ношњи и националних руских јела као и пројекција руских филмова. У Руском дому публици је представљено оперско дело С. Прокофјева «Мадалена» које су извели студенти Факултета музичке уметности, а као завршница пројекта у Културном центру Крушевца у сарадњи са удружењем «Свеславица» организовано је такмичење дечјих хорова «Руска песма» који су на руском језику извели најлепше руске мелодије и приредили вече за памећење свим љубитељима руске музике.

Foto 14 Krusevac takmicenje horova Foto 15 opera Madalena

Пројекат „Недеља руског језика и културе“ део је великог културног и друштвеног подухвата који има за циљ јачање веза са Русијом и руским народом, што иначе удружење „Наша Србија“ реализује кроз свој пројекат Школа пријатељства који сваког лета окупља децу из Србије, Русије и земаља у региону са циљем повезивања православних народа на јединственом духовном простору.

 

Belogardejci 12 Belogardejci 13

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…