×

Обавештење

Simple Image Gallery Notice: Joomla's /cache folder is not writable. Please correct this folder's permissions, clear your site's cache and retry.

Изложба Ксеније Симонове

Организације „Наша Србија“ и  „Српски код“ током фебруара месеца организовали су  изложбу радова руске уметнице Ксеније Симонове, сликарке, графичара, која је освојила светску публику својим посебним талентом сликања песком, а публици у Србији уметница је позната по својим радовима из серије „Пешчана прича – Живи, Србијо“.

Изложба је представљена публици у Београду у периоду од 20. фебруара до 2. марта 2017. године  у галерији „Прогрес“, а потом радове ове посебне уметнице имаће прилику да види и публика у Крагујевцу (7 - 21. март 2017), Кикинди ( 1 – 24. април), Новом Саду (25. април - 20. мај).
Ксенија Симонова је у више наврата у интервјуима истакла да су Срби велики народ бескрајно талентован и ведрог духа. Идеја стварања радова и анимације из ове серије коју ће представити Србији настала је одавно али је успела да је реализује тек пошто је посетила Србију. Пешчана прича говори о животу велике земље која чува своју веру, поштује претке и која је способна да се радује и пева упркос проблемима са којима се суочава. „Пешчана прича је настала након што сам пропутовала мананстире и градове Србије, заувек заволевши ту земљу и њене невероватне људе.“ – каже уметница.

Биографија: Почетком 2009. године, случајно сазнавши за аудицију прве сезоне пројекта „Украјина има таленат“, Симонова је одлучила да се пријави и учествује у шоуу. Прича о Великом Отаџбинском рату која траје 8 минута, добила је други назив „Реквијем од песка“, постала је интернет-феномен, према верзији британског „The Guardian“, прикупивши за један дан преко 2 милиона прегледа на ЈуТјубу. Данас је тај видео прегледало  40 милиона  корисника. Наступала је у преко 40 земаља света, од лондонског Ројал Алберт Хола до Сиднејске опере, била је почасни гост значајних манифестација — од свечане церемоније затварања Специјалних Олимпијских игара  у Атини 2011. до гала-концерта ЈуТјуб Симфонијског Оркестра у Сиднејској опери. Од 2009. године до 2014. створила је и приказала  преко 300  пешчаних  анимација.

Изложба Ксеније Симонове свечано је отворена у суботу 25. фебруара у галерији Прогрес.    Његово Преосвештенство владика пакрачко-славонски господин Јован отворио је изложбу, а о естетичким особеностима и културном утицају стваралаштва Ксеније Симонове говорио је господин Никола Кусовац, истакнути ликовни критичар, историчар уметности и музејски саветник у пензији Народног музеја у Београду. Поштоваоци Ксенијиног стваралаштва напунили су галерију и узвратили Ксенији љубав коју је она показала Србији кроз своју пешчану причу.

Да песма обједињује разлитиче погледе на свет и оставља трајне трагове на песку посведочио је „Хор слависта“ на чијем репертоару се могу наћи музички записи многих народних традиција.

У недељу 26. фебруара 2017. године, на сцени "Раша Плаовић" Народног позоришта Ксенија Симонова, Ивана Жигон са Косовским божурима и Хор слависта поклонили су публици диван концерт.

Ксенија је најситнијим честицама показала љубав између Русије и Србије. Након прве пешчане приче "Живела Србија" публика је била на ногама и кроз сузе аплаудирала уметници. На сцени су се придружили и Хор слависта, победница српске емисије "Ја имам таленат" Бојана Пековић и Косовски божури. Ксенија је приказала и победничку анимацију о рату "Ти си увек ту" и пешчану причу "Света Русија" која је такође изазвала громогласан аплауз и невероватну реакцију публике, какву Ксенија, како она истиче, није доживела ни у једној земљи. Концерт је завршен песмом "Тамо далеко" коју су сви учесници загрљени отпевали на сцени.

Pescana prica 7


Да Ксенијини радови спајају уметничке душе доказују и музичко-песничке вечери које су организоване у галерији Прогрес.
Делимо са вама прелепе тренутке са концерта соло песама руских композитора инспирисаних детињством у извођењу Марије Брајковић, сопран и Иве Миланов, клавир, као и са песничке вечери "Стихови на песку" где су своје стихове читали млади српски песници: Соња Шљивић, Гордана Смуђа, Сузана Ђорђевић, Владан Јочић и Јана Алексић.

Pescana prica 9

Дана 7. марта 2017. године отворена је изложба Ксеније Симонове у Народном музеју у Крагујевцу. Становници овог предивног града моћи ће да уживају у њеној пешчаној причи до 21. марта.
На отварању говорили су директор музеја Ненад Ђорђевић, оснивач организације "Српски код" Млађан Ђорђевић, а Ксенија Симонова обрадовала је присутне видео поруком са Крима и пешчаном анимацијом за град Крагујевац.

Фото галерија са изложбе у Београду

{gallery}Projekti/Izlozba_kesnije_simonove{/gallery}

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…