×

Обавештење

Simple Image Gallery Notice: Joomla's /cache folder is not writable. Please correct this folder's permissions, clear your site's cache and retry.

Почела је са радом „Школа пријатества“ 2017 на Тари под покровитељством компаније“CRH” из Поповца

   У петак 14. јула почела је са радом традиционална, седамнаеста по реду „Школа пријатељства“ у организацији „Наше Србије“ и под покровитељством компаније „CRH Србија“.

   И ове године 200 учесника из различитих крајева Србије и региона провешће на Тари десет дана у дружењу и учењу о Србији, њеној култури, традицији и везама између Србије и Русије. Учесници овогодишње Школе пријатељства дошли су са Косова и Метохије, из Поповца, Параћина, Мајданпека, Црне Горе, Републике Српске и Русије.

   Захваљујући сарадњи организације „Наша Србија“ са Одељењем за рад са децом и омладином Светог Синода Руске Православне Цркве и Фондом за социјалне и културне иницијативе, чији је оснивач супруга Премијера Руске Федерације Дмитрија Медведева, Светлана Медведева, гости Школе пријатљества су и ове године деца из Русије, као и деца из Придњестровске Молдавске Републике захваљујући Дњестровско прутском аналитичком центру из Придњестровља. Боравак деце с Косова и Метохије омогућили су Канцеларија за Косово и Метохију и Аеродром „Никола Тесла“. Хотел „Бели бор“ и Војна установа Тара традиционални су домаћин и овогодишњег кампа.
Школу пријатељства посетио је господин Фредерик Обе, генерални директор компаније „CRH” из Поповца, која годинама уназад пружа значајну подршку нашој организацији и без чије помоћи не би било могуће организовати још једну Школу пријатељства. Господин Обе је посетио децу у  креативним и спортским радионицама, чуо њихове утиске о боравку у кампу,  и овом приликом Обе је изразио велико одушевљење дечјом креативношћу и природним амбијентом  планине Таре у којем се деца свакодневно друже и уче.

Вест о посети Федерику

   „Школа пријатељства“ као јединствено место дружења, креативности, љубави и искреног пријатељства,  реализује се сваког лета од 2001. године, а његов основни циљ је окупљање српске деце обухваћене програмима организације „Наша Србија“, а која живе у српским енклавама на Косову и Метохији и у земљама у региону, као и очување српског националног идентитета. Временом је „Школа пријатељства“ прерасла у место сусрета деце различитих националности, доминантно српске и руске, али и припадника других пријатељских народа, чиме „Школа пријатељства“ доприноси изградњи здравих, на толеранцији и поштовању заснованих односа међу нашим земљама.

   „Школа пријатељства“ у себи обједињује све аспекте рада са децом и заснована је на заједничким активностима у радионицама образовно-васпитног садржаја под називом „Српско-руски код“. Поред програмских радионица „Српско-руског кода“, „Школа пријатељства“ нуди и радионице забавно-спортског садржаја, вођене од стране стручњака различитих профила – школе фудбала, кошарке, тениса, борилачких вештина и ритмичке гимнастике, као и креативне радионице попут школе музике, сликања, етнологије, екологије и извиђача, које имају за циљ да код деце развију таленат, креативно мишљење и тимски дух.

   Средишњи догађај „Школе пријатељства“ ће и ове године бити традиционални „Дан руско-српског пријатељства“, који ће у суботу, 22. јула, окупити бројне угледне госте, добротворе и партнере „Наше Србије“ из земље и иностранства. Биће то уједно и прилика да деца прикажу делић у кампу стеченог знања и научених вештина, као и да свечаним програмом у име „Наше Србије“ захвале свима који су препознали важност „Школе пријатељства“ и помогли њено одржавање.

ФОТО ГАЛЕРИЈА:
{gallery}Vesti/Frederik{/gallery}

Контакт

Теразије 23/2, 11000 Београд

+381 11 3248 241

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…