РУСКИ ДАНИ НА ЛЕМНОСУ

 

Lemnos 2

 

   На позив директора фонда „Наслеђе“ и РИСИ, генерала Леонида Петровича Решетњикова, оснивач „Наше Србије“ Млађан Ђорђевић присуствовао је крајем септембра традиционалној манифестацији „Руски дани на Лемносу“. Манифестација се одржава од 2004. године у знак сећања на преминуле припаднике Врангелове и козачких војски, као и цивиле, који су 1920, принуђени да напусте Русију услед грађанског рата, пронашли уточиште на том грчком острву. Од 1920. до 1921, од глади и болести ту је умрло више од 370 људи, од тога више од 85 деце. Манифестација „Руски дани на Лемносу“ ове године је одржана десети пут, а највећи допринос њеном покретању, као и обнављању Руског гробља на Лемносу дао је генерал Леонид Решетњиков. У оквиру манифестације, 26. септембра одржана је конференција „Руска емиграција: Живот и рад у туђини“. Поред руских домаћина, стручњака и потомака настрадалих, у раду конференције учествовао је проф. др Мирослав Јовановић, управник Центра за руске студије, професор Филозофског факултета Универзитета у Београду, као и стручњаци из Грчке, Бугарске, Чешке, Француске и Аустралије.

   Уводну реч је имао Игор Шћјоголев, помоћник председника Руске Федерације Владимира Путина. Оснивач „Наше Србије“ Млађан Ђорђевић поздравио је присутне и указао на историјску везу руског и српског народа. „Ми Срби добро разумемо судбину белогардејаца јер смо и сами кроз историју имали много расељених и избеглица. Србија је 1920-тих година братски прихватила белогардејце и постала им друга домовина. Допринос белогардејаца српској науци, архитектури, уметности и култури је огроман“, истакао је Ђорђевић у свом обраћању.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…