×

Внимание

Simple Image Gallery Notice: Joomla's /cache folder is not writable. Please correct this folder's permissions, clear your site's cache and retry.

Руски дани у Србији - Кикинда 2017

     Полагањем венаца на споменик руској емиграцији на прошле године обновљеном Руском гробљу у Кикинди и поменом који су служили епископ банатски владика Никанор и епископ Епархије јекатеринбушке владика Јевгениј, почела је дводневна манифестација „Руски дани у Србији – Белогардејци у Војводини». Бројну руску делегацију предводили су генерал Леонид Петрович Решетњиков, председник удружења „Двоглави орао“ и Михаил Владимирович Дегтјаров,посланик руске Думе и председник Одбора за физичку културу, спорт, туризам и омладину.

 Belogardejci 1 Belogardejci  2

„Наши очеви и деде су се борили за исправну ствар и испољавали одважност на свим фронтовима. Њихова храброст била је без граница, а братство несаломиво. Пријатељи су једна душа у два тела. Пријатељи не гледају на себе, они су заједно загледани у истом правцу», поручила је заменица градоначелника Босиљка Срдић и нагласила да два православна народа повезују пријатељство, љубав и поштовање.

 Belogardejci 3 Belogardejci 4

    Посланик руске Думе Михаил Владимирович Дегтјаров, оценио је дa без сећања на прошлост нема ни будућности и захвалио генералу Леониду Петровичу Решетњикову,зачетнику мисије чувања и неговања успомена на белогардејце у Србији:
- «У оквиру скупа „Руски дани у Србији-белогардејци у Војводини“ на овом месту смо се окупили да одамо помен умрлим белогардејцима. Њихов допринос нашој култури, уметности и науци је немерљив.» рекао је Млађан Ђорђевић, оснивач организације „Наша Србија“.

   Манифестација „Дани Русије у Кикинди“ настала је као плод сарадње Града Кикинде и организације „Наша Србија“ из Београда. Руско гробље лане је обновило ЈП “Кикинда“, а радови су настављени и током ове године.

 Belogardejci 2017 Belogardejci 2017 Belogardejci 2017 Belogardejci 2017

    Занимљив културно уметнички  програм меморијалног скуп изазвао је велико интереовање код грађана Кикинде те су имали прилику да уживају у концерту руске и српске музике који је приређен у Народном позоришту Кикинде, када су наступили московски козачки ансамбл «Жива Рус» и Хор слависта из Београда, као и да у Народном музеју погледају изложбу фотогрфија радова осликаних песком руске уметнице Ксеније Симонове.

  ñ P ó P 9   ñ P ó P 11   ñ P ó P 10

   Посебну пажњу је привукла и показна вежба  ветерана руских специјалних јединица из Москве, Санкт Петербурга, Иванова и других градова. Бивши чланови рускe елитнe јединицe „Спецназ“ демострирали су део обуке и борбу прса у прса.

Belogardejci 2017Belogardejci 2017

Belogardejci 2017Belogardejci 2017

   У оквиру научног дела скупа одржана је међународне конференције под називом «ПРАВОСЛАВНА МОНАРХИЈА 20.ВЕКА НА ПРИМЕРУ РУСИЈЕ И ЈУГОСЛАВИЈЕ“, а на ову тему говорили су Никита Бондарев доктор историјских наука  и члан удружења «Двоглави орао», Алкесандар Музафаров директор центра инфорамционих и социолошких програма Фонда Историјска перспектива и Михаил Смолин, заменик главног уредника ТВ канала «Цариград»

 Belogardejci 2017  Belogardejci 2017  Belogardejci 2017  Belogardejci 2017  Belogardejci 2017

     Чланови делегације су првог дана свог боравка у Србији посетили манастир Хопово и положили цвеће на гроб игуманиеј јекатарине Јефимовске као и град Сремске Карловце где су положили венце на споменик генералу П.Н.Врангелу. Овом приликом генерал Решетњиков је доделио орден градоначелнику Сремских Карловаца Ненаду Миленковићу за посебан допринос очувању успомене на руску емиграцију и неговање пријатељских односа између руског и српског народа.

 Belogardejci 2017 Belogardejci

Велику захвалност у реализацији овогодишњег меморијалног скупа дугујемо Граду Кикинди и градској управи на челу са градоначелником Павлом Марковим  и госпођи Босиљки Срдић земеници градоначелника Кикинде, као и Храму Успења Пресвете Богородице у Руском селу и Храму Светих Козме и Дамјана у Кикинди на разумевању, доброј вољи и лепој сарадњи.
Такође, успешности овог скупа и уређењу руског гробља у Кикинди велики допринос дали су ЈП «Кикинда» и госпођа Олга Ковачевић,  фирма «Гранит НБ Трон» из Руског села, а посебну захвалност упућујемо добротвору Јовану Булатовићу који је својом донацијом учинио да комплетан простор изгледа много лепше и уређеније.

 

Контакт

Теразије 23/2, 11000 Београд

+381 11 3248 241

Этот адрес электронной почты защищён от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…