×

Внимание

Simple Image Gallery Notice: Joomla's /cache folder is not writable. Please correct this folder's permissions, clear your site's cache and retry.

Белогардејци у Србији - Руски дани у Војводини

   Патриотска организација „Српски код“ је у сарадњи са „Нашом Србијом“ и Руским институтом за стратешка истраживања под руководством администрације председника Руске Федерације Владимира Путина и Фондом „Наслеђе“ из Москве je у 2016. години реализовала пројекат под називом „Белогардејци у Србији - Руски дани у Војводини“ посвећен очувању успомене на руску емиграцију у Србији.
Пројекат подразумева обнову руског гробља у Кикинди и постављање споменика на том гробљу, постављање спомен-плоче и крста игуманији Екатарини (Ефимовској) у манастиру Хопово, као и одржавање конференције у Сремским Карловцима. У оквиру шире руске делегације учесници  догађаја у 2016. години били су генерал-потпуковник др Леонид Решетњиков, директор Руског института за стратешка истраживања, Митрополит Тјуменски и Тобољски преосвештени Дмитриј, Олег Владимирович Лебедев, први заменик председника комитета Државне думе Русије за заједницу независних народа, као и бројни потомци белогардејаца из Русије и света.  Изузетно задовољство и велику част учинили су нам епископ банатски Никанор и епископ сремски Василије који су поводом оба ова меморијална догађаја служили помен заједно са Митрополитом тобољским и тјуменским преосвештеним Дмитријем. Посебну захвалност дугујемо епископу новосадском и бачком, сомборском и сегединском господину Иринеју који је угостио најужу делегацију представника руских и српских учесника.
У сарадњи са Културним центром Новог Сада организован је концерт  Московског козачког ансамбла „Жива Рус“ и мушког  Православног хора Ипатјевског манастира из Костроме, што је представљало јединствен доживљај за све присутне, како учеснике пројекта тако и велики број грађана који је био заинтересован за овај музички и уметнички перформанс.
Скуп је завршен међународном конфернцијом под називом „Руска бела емиграција у Србији и меморијал у Кикинди“ која је одржана у Богословији „Свети Арсеније Сремски“ у Сремским Карловцима која је такође била веома посећена, како због занимљиве теме тако и због интересантних реферата које су том приликом представили учесници конференције. Овом приликом је промовисана монографија у издању Руског института за стратешка истраживања под називом „Чувајући трагове: руски емигранти у Великој Кикинди и монахиње манастира Хопово“, чији је аутор Милана Живановић докторант на Филозофском факултету  у Београду.
   Његова Светост патријарх српски господин Иринеј указао је нарочиту  част и пажњу учесницима меморијалног скупа својим гостопримством у српској Патријаршији, који је том приликом  дао благослов овом пројкету који негује вредности православља и тежи очувању вековних пријатељских веза између српског и руског народа.
    Меморијални скуп, „Белогардејци у Србији – Руски дани у Војводини“, успешно је реализовао своју мисију спасења од заборава Руса који су бежећи од зла, нашли уточиште у држави Србији. Међу почившима су козаци, генерали, лекари, научници, просветари, писци, сви они дали су значајан допринос у својим професијама и тако надоместили губитак српске елите која је страдала у Првом светском рату. Уважавање и љубав између наша два братска народа били су обострани и данашње генерације дужне су да сачувају успомену на њих.


   Традиционални меморијални скуп „Белогардејци у Србији – Руски дани у Војводини“ одржаће се и 2017. године и то у периоду од 12. до 14. маја 2017. године у Кикинди и окупиће велики број потомака беле емиграције, а предвиђа неколико активности:
Субота 13. мај у 12.00 часова владика банатски Никанор и митрополит Руске православне цркве којег буде одредио Синод руске цркве, служиће помен на руском гробљу; Након помена током поподневних часова планирана је научна конференција на тему белогардејаца у Србији као и концерт руских и српских уметника

Недеља, 14. мај – служење литургије у Храму Успења Пресвете Богородице у Руском селу

Отварање изложбе радова сликаних песком руске уметнице Ксеније Симонове у Народном музеју у Кикинди

{gallery}Projekti/Belogardejci{/gallery}

Контакт

Теразије 23/2, 11000 Београд

+381 11 3248 241

Этот адрес электронной почты защищён от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…