Традиционални меморијални скуп „Руски дани у Србији – Белогардејци у Војводини“

  • од 12. до 14. маја 2017. године
  • Белогардејци - Војводинa

  • +381 11 333 555

Традиционални меморијални скуп „Руски дани у Србији – Белогардејци у Војводини“ посвећен очувању успомене на руску емиграцију у Србији одржаће се и ове године у периоду од 12. до 14. маја 2017. године у Кикинди и окупиће велики број потомака беле емиграције, а предвиђа неколико активности:
- Субота 13. мај у 12.00 часова владика банатски Никанор и митрополит Руске православне цркве којег буде одредио Синод руске цркве, служиће помен на руском гробљу;
- Након помена током поподневних часова планирана је научна конференција на тему белогардејаца у Србији као и
- концерт руског козачког ансамбла „Жива Рус“ и Хора Слависта из Србије
- Недеља, 14. мај – служење литургије у Храму Успења Пресвете Богородице у Руском селу
- Отварање изложбе радова сликаних песком руске уметнице Ксеније Симонове у Народном музеју у Кикинди

Меморијални скуп, „Руски дани у Србији – Белогардејци у Војводини“, успешно спроводи своју мисију спасења од заборава Руса који су бежећи од зла, нашли уточиште у држави Србији. Међу почившима су козаци, генерали, лекари, научници, просветари, писци, сви они дали су значајан допринос у својим професијама и тако надоместили губитак српске елите која је страдала у Првом светском рату.
Уважавање и љубав између наша два братска народа били су обострани, а данашње генерације дужне су да сачувају успомену на њих.

  • Share:

Контакт

Теразије 23/2, 11000 Београд

+381 11 3248 241

Этот адрес электронной почты защищён от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…