Делегације “Српског кода” и “Наше Србије”, на челу са Млађаном Ђорђевићем, присуствовале су свечаности поводом 23. годишњице РИСИ

Делегације “Српског кода” и “Наше Србије”, на челу са Млађаном Ђорђевићем, присуствовале су свечаности поводом 23. годишњице РИСИ

Свечаност поводом 23. годишњице од оснивања Руског института за стратешка истраживања постала је један од значајнијих догађаја у његовом животу.

27. фебруара у сали за конференције окупили су се сви сарадници и учесници, који су топло поздравили госте: помоћника Председника Русије господина Шчогољева, заменика Секретара Савета Безбедности  РФ господина Назарова, заменика начелника Управе спољне политике Администрације Председника господина Назаренко, саветника Управе Председника за спољну политику госпођу Климову, главног саветника Управе Председника за научно-образовну политику господина Когатко, ректора Финансијског универзитета при влади РФ господина Ескиндарова, саветника Управе унутрашње политике Администрације Председника господина Баах, првог секретара Департмана МСП РФ за везе са субјектима Федерације господина Бекетова, почасног председника Придњестровског државног универзитета господина Берил, председника Националног покрета “Русофили Бугарске” господина Малинова, главног уредника бугарских новина “Нова Зора” господина Минчева, оснивача српских патриотских организација “Српски Код” и “Наша Србија” господина Ђорђевића и многе друге.

У свом поздравном говору директор РИСИ Леонид Решетњиков навео је резултате рада института у 2014. години. Истакао је да су сарадници РИСИ припремили више од хиљаду аналитичких радова, који су били послати Администрацији Председника Русије, Савету Безбедности, Државној Думи и другим установама. Сарадници института учествовали су у  573 научно-практична догађаја, као и у преко 100 у иностранству. Институт је самостално организовао око 50 крупних научних скупова. Директор је подвукао да су се током године успешно успостављале и учвршћивале везе са аналогним структурама Кине, Републике Кореје, Монголије, Вијетнама, Пакистана, Ирана, Изрела, Палестине, Турске, Уједињених Арапских Емирата, Грчке, Кипра, Бугарске, Србије, Републике Српске, Словачке, Чешке, Пољске, Финске, Француске, Италије, Немачке, САД, Бразила, Јерменије, Грузије, Таџикистана, Белорусије, Киргизије и Придњестровља. Активнији је рад на заједничкој припреми и објављивању радова научних сарадника, повећао се број стажиста. Наставио је  успешан рад часопис РИСИ “Проблеми националне стратегије”. Значајно се повећао број посета на сајту института. Само у протеклом периоду број прегледа документарних филмова  и аналитичких емисија РИСИ ТВ порастао је на преко 5 милиона.

Након уводног говора директора института присутнима се обратио помоћник Председника Русије господин Шчогољев, пожелевши свима да наставе да раде на овако високом нивоу као и до сад, без обзира на све спољнополитичке и економске тешкоће, такође пожелео је много нових идеја и успеха.

У оквиру свечаности уручена су признања Администрације Председника Русије, као и медаље РИСИ сарадницима института за успешну сарадњу и залагање у научној области.

Од 2004. године добротворни фонд “Наслеђе”, чији је председник  Л.Решетњиков, реализује (уз подршку РИСИ) социално значајан васпино-патриотски пројекат “Руски Лимнос” који је посвећен очувању успомена на руске емигранте, који су преминули и сахрањени на острву Лимнос у периоду од 1920-1921. У оквиру једног од праваца пројекта – сарадње са козачким кадетским корпусом Југа Русије и Москве – Фонд “Наслеђе” организовао је конкурс писања есеја на тему “Историја моје отаџбине”. Победници конкурса су кадети Донског Шахтинског озачког корпуса Ј.П.Бакланова; Донског Новочеркаског  кадетског корпуса  Александра III и Кропоткинског козачког корпуса, а очекује их путовање на грчко острво Лимнос у саставу дечјег и омладинског кампа “Руски Лимнос”.

Церемонију уручивања награда и признања, као и читавог празника годишњице РИСИ увеличао је својом лепотом наступ “ХОРА СЛАВИСТА” – талентованог колектива младих певача из Београда. Управо се тамо 2007. године на Филолошком факултету родила љубав према руској музици и прелепим руским песмама, које су објединиле младе српске певаче и музичаре. На завршетку програма “ХОР СЛАВИСТА” је уз  аплаузе извео српске, руске и бугарске народне песме, што је представљало посебан поклон свима који су славили 23. годишњицу РИСИ.

Извор: РИСИ

Коментари су затворени.