Реализован пројекат Недеља руског језика и културе у Србији

Реализован пројекат Недеља руског језика и културе у Србији

У сарадњи Руске федералне агенције за послове Заједнице независних држава и сународника који живе у иностранству и за рад на међународној хуманитарној сарадњи (Россотрудничество), Универзитета „Синергија“ из Москве и удружења «Наша Србија» из Београда, успешно је реализован пројекат «Недеља руског језика и културе у Србији» који је трајао од 25. до 30. октобра 2016. и обухватио је разноврсне активности и манифестације у четири града у Србији: Београду, Новом Саду, Сремским Карловцима и Крушевцу.
Одржана су три семинара на тему «Пријатељство не познаје границе» које су водиле Елена Михаиловна Маркова, доктор филолошких наука словенске филологије Москвовског државног универзитета и Лариса Сергејевна Аткина, доктор филолошких наука на Московском градском педагошком универзитету, чија предавања су привукла пажњу великог броја предавача и професора руског језика из Србије као и свих оних који воле и негују руски језик у нашој земљи.

Гости из Русије су имали и прилику да се упознају са реалним положајем руског језика у српским школама као и о перспективама његовог ширења у нашем образовном систему. Тим поводом занимљива предавања на семинарима у Београду, уз подршку Руског центра Фонда Руски мир, имали су и предавачи из Србије: Ивана Аврамовић и Анита Манић професори руског језика са Филолошког факултета у Београду као и Мирјана Лукић Маринковић професор руског језика која је учествовала на семинару организоваом уз помоћ Руског центра из Новог Сада на челу са професором Ненадом Спасићем.
Такође, у оквиру ове културно-језичке експедиције под вођством господина Михаила Владимировича Кудинова са Унивезитета «Синергија», велики број младих је погледао пројекције руских филмова и упознао се са едукативним материјалима на тему методологије и савремених приступа у учењу руског језика. Посебно интересовање изазвало је музичко такмичење «Руска песма» у којем је уествовало 17 извођача – дечјих хорова и солиста из београдских школа који су у Дечјем културном центру певали руске песме и на најлепши начин потврдили колико се у Србији негује вековно братство српског и руског народа.

Велико интересовање за учешће у пројекту показала су деца из основних и средњих школа са својим наставницима, из Београда и околине, који су увеличали догађај одржан у Деветој београдској гимназији, а који је обухватио низ занимљивих и креативних активности усмерених ка популраизацији руског језика и упознавању са руском културом: акција «Пријатељски градови» у оквиру које су деца нижег узраста цртала цртеже на тему руско српског пријатељства, акција «Пронађи грешку» – такмичење из граматике руског језика који су радили ученици београдских гимназија, базар руских ношњи и националних руских јела као и пројекција руских филмова. У Руском дому публици је представљено оперско дело С. Прокофјева «Мадалена» које су извели студенти Факултета музичке уметности, а као завршница пројекта у Културном центру Крушевца у сарадњи са удружењем «Свеславица» организовано је такмичење дечјих хорова «Руска песма» који су на руском језику извели најлепше руске мелодије и приредили вече за памећење свим љубитељима руске музике.

Пројекат „Недеља руског језика и културе“ део је великог културног и друштвеног подухвата који има за циљ јачање веза са Русијом и руским народом, што иначе удружење „Наша Србија“ реализује кроз свој пројекат Школа пријатељства који сваког лета окупља децу из Србије, Русије и земаља у региону са циљем повезивања православних народа на јединственом духовном простору.

 

Коментари су затворени.