МЕМОРИЈАЛНИ СКУП „РУСКИ ДАНИ У СРБИЈИ“

МЕМОРИЈАЛНИ СКУП „РУСКИ ДАНИ У СРБИЈИ“

„Наша Србија“ је у сарадњи са Руским институтом за стратешка истраживања под руководством администрације председника Руске Федерације Владимира Путина и Фондом „Наслеђе“ из Москве од 26. до 30. маја реализовала пројекат под називом „Руски дани у Србији“ посвећен очувању успомене на руску емиграцију у Србији.
Пројекат је подразумевао обнову руског гробља у Кикинди и постављање споменика на том гробљу, постављање спомен-плоче и крста игуманији Екатарини (Ефимовској) у манастиру Хопово, као и одржавање конференције у Сремским Карловцима. У оквиру шире руске делегације учесници овог догађаја били су генерал-потпуковник др Леонид Решетњиков, директор Руског института за стратешка истраживања, Митрополит Тјуменски и Тобољски преосвештени Дмитриј, Олег Владимирович Лебедев, први заменик председника комитета Државне думе Русије за заједницу независних народа, као и бројни потомци белогардејаца из Русије и света. Изузетно задовољство и велику част учинили су нам епископ банатски Никанор и епископ сремски Василије који су поводом оба ова меморијална догађаја служили помен заједно са Митрополитом тобољским и тјуменским преосвештеним Дмитријем. Посебну захвалност дугујемо епископу новосадском и бачком, сомборском и сегединском господину Иринеју који је угостио најужу делегацију представника руских и српских учесника.

Groblje slika 1
У сарадњи са Културним центром Новог Сада организован је концерт Московског козачког ансамбла „Жива Рус“ и мушког Православног хора Ипатјевског манастира из Костроме, што је представљало јединствен доживљај за све присутне, како учеснике пројекта тако и велики број грађана који је био заинтересован за овај музички и уметнички перформанс.

Kozaci
Скуп је завршен међународном конфернцијом под називом „Руска бела емиграција у Србији и меморијал у Кикинди“ која је одржана у Богословији „Свети Арсеније Сремски“ у Сремским Карловцима која је такође била веома посећена, како због занимљиве теме тако и због интересантних реферата које су том приликом представили учесници конференције. Овом приликом је промовисана монографија у издању Руског института за стратешка истраживања под називом „Чувајући трагове: руски емигранти у Великој Кикинди и монахиња манастира Хопово“, чији је аутор Милана Живановић докторант на Филозофском факултету у Београду.
Његова Светост патријарх српски господин Иринеј указао је нарочиту част и пажњу учесницима меморијалног скупа својим гостопримством у српској Патријаршији, који је том приликом дао благослов овом пројкету који негује вредности православља и тежи очувању вековних пријатељских веза између српског и руског народа.

Prijem kod patrijarha 2
Меморијални скуп, „Белогардејци у Србији – Руски дани у Србији“, успешно је реализовао своју мисију спасења од заборава Руса који су бежећи од зла, нашли уточиште у држави Србији. Међу почившима су козаци, генерали, лекари, научници, просветари, писци, сви они дали су значајан допринос у својим професијама и тако надоместили губитак српске елите која је страдала у Првом светском рату. Уважавање и љубав између наша два братска народа били су обострани и данашње генерације дужне су да сачувају успомену на њих.

 

Линкови на српском:

http://www.spc.rs/sr/ochuvanje_uspomene_na_rusku_emigraciju_u_srbiji

http://www.beseda.rs/ocuvanje-uspomene-na-rusku-emigraciju-u-srbiji

http://www.nspm.rs/hronika/kikinda-u-organizaciji-ruske-fondacije-nasledje-i-podrsku-organizacije-nasa-srbija-i-spc-obnovljeno-groblje-rusa-doseljenih-posle-oktobarske-revolucije.html

http://fakti.org/node/47796

http://www.kcns.org.rs/izvestaji/kulturni-centar-ugostio-umetnike-iz-rusije-negovanje-tradicije-i-prijateljstva/

http://www.kurir.rs/vesti/srbija/kikinda-spomenik-potvrdio-prijateljstvo-rusa-i-srba-clanak-2285909

http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%B6%D0%B5.409.html:607511-Groblje-ruskih-emigranata-otrgnuto-od-zaborava-i-korova

http://www.fsksrb.ru/kljucna-rec/kikinda/

http://www.kikinda.org.rs/index.php?language=cir&page=vesti

 

Линкови на руском:

http://tass.ru/obschestvo/3321912

http://infobalkan.ru/vserbiivosstanovlenokladbishherusskiximmigrantov.html

http://manastirvavedenje.org/ochuvanjeuspomenenaruskuemigracijuusrbiji/

 

Видео материјал:

https://www.youtube.com/watch?v=EWLLrRWeJxM

https://www.youtube.com/watch?v=rN7hAE8X2_0

Коментари су затворени.